Українська правда

БЛОГИ

Віктор Уколов: Хто не пропускає закон про Антикорупційний суд?
14.11.2017 14:10


Я б не писав цього блогу, якби не сьогоднішнє голосування за відкликання депутатських законопроектів. Їх потрібно відкликати, бо згідно Регламенту ВР, навіть Президент не може вносити новий проект закону, поки не відкликано старі з тієї ж тематики.

Окрема тема навіщо було реєструвати законопроекти депутатам, якщо право вносити зміни у структуру судів, згідно закону про судоустрій, має лише Президент та й то за погодженням з Вищою радою правосуддя.

Так от сьогодні знову відкликати незаконні законопроекти, які застрягли в Раді, не вдалося – не вистачило голосів.

Найбільше за ліквідацію "затору законопроектів" традиційно дала БПП – 60 "ЗА", або 42% від загальної кількості 144 голосів поданих за нього. Жодного голосу ЗА не дали фракції, де переважно групуються депутати колишньої Партії регіонів.

Однак, постмайданівські партії, що декларують себе в опозиції, попри свої політичні заяви, чомусь дружно саботували голосування, бо жодна з них не проголосувала у повному складі "ЗА": Самопоміч дала 18 з 25, Батьківщина – 7 із 20 і РПЛ – тільки 3 з 20 депутатів.

Простий підрахунок дозволяє стверджувати – навіть якби БПП проголосувала у повному складі, 138 голосів її депутатів також не вистачило б.

Схоже прийняття закону про Антикорупційний суд хоче Захід, українська громадськість і Президент.

Саме Петро Порошенко наполіг, щоб у проекті бюджету 2018 року було передбачене фінансування АК. Саме він вже двічі звертався до Верховної Ради з проханням створити Робочу групу для розробки законопроекту.

І сьогоднішній провал голосування якнайкраще свідчить про необхідність такої Робочої групи в парламенті. Лише законопроект про Антикорупційний суд створений у Робочій групі, здатний зібрати 226 голосів. Тільки у процесі розробки виявляться справжні позиції усіх фракцій, які будуть змушені публічно задекларувати свої погляди й обіцянки, а відтак виконати їх потім під час голосування у залі Верховної Ради.

А поки народні депутати... не поспішають створювати Антикорупційний суд. Одні – тому, що можуть стати фігурантами справ, які там будуть розглянуті. Інші – щоб максимально підставити Президента під удар за невиконані зобов'язання України.

Неголосування за відкликання "затору законопроектів" виглядає як банальний шантаж. Проте, враховуючи значення подолання корупції, народні депутати шантажують не лише Президента, але й всю нашу країну.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"