Українська правда

БЛОГИ

Ярослав Юрчишин: Парламент цього тижня: політичні розправи чи конструктивна робота?
14.11.2017 07:40


На початку листопада народні депутати владної більшості активізували спроби зняти з посади голови Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгора Соболєва. Така ситуація унаочнює альтернативу, яка стоїть перед владою сьогодні: продовжувати реформи чи концентрацію влади? Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ закликає фракції skmijcns припинити ці спроби та відновити ефективну та повноцінну роботу над формуванням і втіленням антикорупційної реформи в Україні. Бо і без політичних "розборок" роботи в порядку денному заплановано достатньо.



Реанімаційний пакет реформ також закликає народних депутатів відповідно до вимог Регламенту ВРУ, відкликати Проект закону N6011 "Про антикорупційні суди" з метою надати можливість Президенту України виконати свою обіцянку та внести власний законопроект про антикорупційні суди. Нагадаємо, що створення антикорупційного суду в Україні передбачено Законом "Про судоустрій і статус суддів".

Крім того, на порядку денному парламенту другого пленарного тижня листопада є такі реформаторські законопроекти, рекомендовані експертами РПР:

У сфері децентралізації:

В другому читанні – проект Закону N4773 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) ". У Бюджетному кодексі України пропонується визначити, що право на перехід на прямі трансферти з державним бюджетом, крім визначених наразі міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів, об'єднаних відповідно до Перспективного плану громад, мають також ОТГ, визнані у встановленому Законом порядку спроможними.

В першому читанні – Проект закону N6466 "Про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення". Законопроект надає можливість територіальним громадам приєднуватися до міст обласного значення без проведення перших виборів на всій території.

В першому читанні – Проект закону N6403 "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", який передбачає розроблення документації з просторового планування для об'єднаних територіальних громад з метою встановлення меж територій об'єднаних територіальних громад та відведення земельних ділянок для містобудівних потреб.

У сфері економічного розвитку:

В першому читанні – Проект Закону N2845 "Про безпечність та гігієну кормів". Метою прийняття даного законопроекту є стимулювання виробництва безпечних та якісних кормів і тваринницької продукції; збереження і підвищення продуктивності тварин; отримання якісної та безпечної продукції тваринництва; забезпечення виробництва якісних та безпечних для здоров'я тварин кормів; захист кормів, кормових добавок і преміксів від фальсифікації.

В першому читанні – Проект закону N2353а "Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом", який запроваджує добре виписану процедуру врегулювання заборгованості фізичних осіб за договорами з різними категоріями кредиторів – банківськими і кредитними установами, житлово-комунальними підприємствами тощо.

В першому читанні – Проект Закону N6534 "Про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України (щодо забезпечення внесення пенсійних фондів до Реєстру неприбуткових установ та організацій) ". Метою законопроекту є надання права недержавним пенсійним фондам, які мають статус неприбуткових організацій, бути включеними (не виключеними) в Реєстр неприбуткових установ та організацій без внесення змін до їх статутів.

У сфері національної безпеки і оборони:

В першому читанні – Проект ЗаконуN6109 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях", яким закріплюється принцип, за яким жінки проходять військову службу на рівних засадах із чоловіками, що включає рівний доступ до посад і військовий звань та рівний обсяг відповідальності.

В першому читанні – Проект Закону N6689 "Про внесення змін до статті 21-4 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", який передбачає

підвищення рівня соціального захисту іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у ЗСУ; встановлення однакових розмірів одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності для усіх бійців ЗСУ.

Крім того, експерти РПР закликають народних обранців не підтримувати прийняття законопроекту N4835-д у сфері поводження з відходами. Цей законопроект пропонує встановити економічний стимул у вигляду "зеленого тарифу" для спалювання відходів, що суперечить директивам ЄС у цій сфері.

То ж, що оберуть парламентарі та перш за все більшість – роботу чи міжсобойчики з політичним підтекстом – побачимо вже сьогодні та завтра. Закликаємо журналістів та міжнародних партнерів відвідати два ключові комітети, а саме антикорупційний, де будуть спроби зняти Єгора Соболєва, а також з верховенства права, де Руслана Князевича будуть мотивувати створити робочу групу для затягування підготовки закону про антикорупційний суд . Від того, що оберуть ці два комітети та весь парламент загалом буде залежати їх подальша перспектива. Бо вибори все ближче і ближче. Ті, чергові, на яких народ даватиме оцінку роботі парламенту загалом і кожної партії зокрема.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"