Українська правда

БЛОГИ

Ольга Богомолець: Українці можуть отримати від МОЗ багатомільярдні компенсації
12.10.2017 12:36


Кожен громадянин, який проходив лікування в державних лікарнях та платив за це гроші – тепер може вимагати повної компенсації за витрачені кошти на цілком законних підставах.

Цікаві данні соціологічного дослідження опублікував благодійний фонд "Пацієнти України": з'ясувалося, що 97% опитаних сплачували власні гроші в процесі лікування.

Саме цими даними оперують лобісти МОЗ, коли говорять, що впровадження платної медицини в України лише закріпить та легалізує існуючий стан речей. Мовляв, держава не виділяє достатньо коштів на медицину і пацієнти вимушені платити за лікування самостійно.

Але, якщо подивитися глибше, вимальовується дуже цікава картина, яка може призвести до виплат громадянам багатомільярдних компенсацій.

За даними того ж соцопитування виявилося, що 75% цих пацієнтів не платили гроші медикам, а лише оплачували вартість ліків та медичних виробів. І це при тому, що держава профінансувала закупівлю ліків та медпрепаратів як в минулому, так і в поточному році.

Гроші виділили, а ліки для громадян не надійшли. І люди були вимушені купувати все за власні кошти.

Як це трапилося? Дуже просто. Виділені в минулому році на закупівлю ліків 4 мільярди гривень були виведені за кордон, і з того часу до регіонів було поставлено ліків лише на половину цієї суми.

В цьому році на виділені 6 мільярдів гривень МОЗ не спромігся закупити ліків на жодну копійку. Через злочинну бездіяльність МОЗ люди продавали останнє, щоб купити ліки своїм близьким. І тепер вони мають право на відшкодування не тільки матеріальних, але й моральних збитків.

Нехитра арифметика показує нам, що через такі дії МОЗ в минулому році українці безпідставно сплатили за ліки з власних кишень 2 мільярди гривень, а в цьому – вже 6 мільярдів. І це при тому, що держава вже оплатила за них вартість всіх медпрепаратів.

Тепер українці мають всі підстави вимагати від МОЗ компенсації витрат з тих грошей, які лежать на рахунках і не витрачаються на потреби людей в медикаментах.

Злочинна бездіяльність МОЗ нанесла збитків простим людям, державі, призвела до дефіциту сироваток та вакцин і викликала тисячі смертей. Хто за це відповість?





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"