Українська правда

БЛОГИ

Сергій Таран: Україна: код на самоліквідацію активовано?
07.08.2017 20:29


Медійники добре знають пристрасть українців до негативу. Позитивна інформація не популярна, тоді як "зрада" миттєво і добровільно розганяється просторами інету. Історики знають і іншу істину – країна має лише тоді шанс видряпатися з кризи, якщо суспільство сповнене оптимізму, бо вірить, що негаразди – тимчасові і ситуація стає кращою.

Відродження, Реформація, становлення капіталізму та європейських інституцій – всі ці духовні феномени, які створювали сучасну Європу мали в основі віру у творчу всепереможну енергію людини, яка долаючи труднощі та похмурі забобони щохвилини створює краще суспільство.

Зовсім недавно перспектива членства в омріяному ЄС змушувала країни Східної Європи пройти через складні реформи та "шокові терапії".

З іншого боку, наприкінці першого тисячоліття Європа занепадала, – тільки тому, що на всьому континенті очікували кінець світу, і як тільки стало зрозуміло, що кінця світу не буде, цивілізаційний розвиток пішов вгору.

ОБРАЗ МАЙБУТНЬОГО ВИЗНАЧАЄ УСПІХ РЕФОРМ НЕ МЕНШЕ, НІЖ САМІ РЕФОРМИ. Якщо ж цього позитивного образу немає, реформи приречені. Більше того, у суспільстві вмикається КОД НА САМОЛІКВІДАЦІЮ, КОЛИ КОЖНА ДІЯ НА СТВОРЕННЯ СПРИЙМАЄТЬСЯ З НЕДОВІРОЮ ТА КРИТИКОЮ, ТОДІ ЯК НАРОДНЕ СХВАЛЕННЯ ОТРИМУЮТЬ ДІЇ, СПРЯМОВАНІ ВИНЯТКОВО НА РУЙНАЦІЮ. Самознищення такого суспільства – питання часу.

Важливо! Зовсім не обов'язково, аби образ майбутнього творили лише державні діячі. Окрім політиків, це можуть робити митці, релігійні діячі, військові, громадські рухи.

Тобто, – повертаючись до теми України – ми з вами.

Це НЕ означає, що потрібно сліпо вітати будь-яку дурницю. Але це означає, що потрібно:

1) Критично мислити, – бачити і негативні, і позитивні сторони будь-чого, що відбувається, вміти аналізувати як відступ, так і пОступ у здійсненні змін.

2) Поважати тих, хто вміє будувати, – шанувати тих, хто робить і помиляється більше, ніж тих, хто критикує, але сам уникає відповідальності.

3) Самому брати відповідальність за творення змін. Критикуєш? – Зроби краще!

Лише так зможемо зруйнувати самоліквідації, який закладений під усю країну, але живе у кожному з нас.

Зможемо?

.

Обговорення підтримую на сторінці в фейсбуці





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"