Українська правда

БЛОГИ

Віталій Шабунін: У новий Верховний Суд пройшли 80% старих суддів, 25% із сумнівною репутацією – результати конкурсу
28.07.2017 10:50


Вчора Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила списки 120 переможців конкурсу на посади до нового Верховного суду. Більшість з них – майже 80% або 93 кандидати – є або були суддями. І тільки 27 переможців зі 120 – є кандидатами не з судової системи: науковцями або адвокатами.

Таким чином новий Верховний Суд буде складатися переважно зі старих судових кадрів.

Зі 120 відібраних ВККС кандидатів до 4 касаційних судів у складі Верховного суду 30 мають негативний висновок Громадської Ради Доброчесності.

Тобто, кожний четвертий майбутній суддя Верховного Cуду, обраний ВККС, порушував права людини, або ухвалював політично вмотивовані рішення, або не може пояснити власні статки.

Найбільше переможців із негативним висновком ГРД потраплять до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду: 9 з 30 кандидатів, рекомендованих Комісією. Саме в цьому суді ухвалюватимуться фінальні рішення у справах, де українці оскаржуватимуть рішення, дії чи бездіяльність всіх інститутів влади.

Із 30 майбутніх суддів Касаційного кримінального суду 6 мають негативні висновки ГРД, переважно – за порушення прав людини і рішень Європейського Суду з прав людини, а також за ухвалення політично мотивованих справ.

До Касаційних господарського та цивільного судів у складі ВС проходять, відповідно, 8 та 7 кандидатів з негативними висновками громадських активістів.

Попри гучні заяви Президента про оновлення Верховного Суду та Голови ВККС Сергія Козьякова про безпрецедентну прозорість цього процесу, у проведеному Комісією конкурсі перемагають старі судді, частина з яких ще й мають сумнівну доброчесність або досвід політичних переслідувань на догоду владі.

Наприклад, у Касаційному кримінальному суді у складі ВС з 30 кандидатів лише 5 не мають суддівського досвіду, 6 – з негативними висновками ГРД. Касаційний кримінальний суд ухвалюватиме остаточні рішення та/або переглядатиме справи Антикорупційного бюро. За Кримінальним процесуальним кодексом такі справи в касаційній інстанції розглядає колегія із 7 суддів. У кожній такій колегії по справам НАБУ буде щонайменше один суддя із досвідом порушення права на захист або із досвідом політичних переслідувань.

Із 30 майбутніх суддів Касаційного цивільного суду у складі ВС 25 – діючи судді, 18 з яких – чинні судді Вищих спеціалізованих судів. Ще двоє суддів – Лященко та Сімоненко – нині працюють суддями у Верховному суді України.

Найбільше кандидатів без суддівського досвіду потрапили до Касаційного господарського суду у ВС: 12 із 30 кандидатів є людьми з-поза суддівської системи.

Тепер за всіх 120 кандидатів має проголосувати Вища Рада Правосуддя, після цього їх особистим підписом призначає Президент.

Дякую колегам з АвтоМайдану та Руху ЧЕСНО. Фільтруй суд за оперативність у підготовці даних.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"