Українська правда

БЛОГИ

Михайло Жернаков: Завтра стане відомий склад нового Верховного Суду
26.07.2017 16:54


Завра о 15:00 Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосить 120 переможців на посаду суддів нового Верховного Суду.

Це буде без перебільшення історичний день. Адже саме завтра стане зрозумілим як виглядатиме судова система України на найближчі десятиліття - суддів, на відміну від президента чи парламенту, призначають безстроково.

Судову реформу в Україні вже встигли охрестити "модельною" і ледь не ідеальною, особливо в іноземних медіа – мовляв, такого відкритого процесу немає ніде в Європі. Правда, не будь-хто, а ті, хто безпосередньо добирає суддів , а також ті, хто забезпечує технічну підтримку добору. Сторонні ж спостерігачі набагато критичніше ставляться до процесу, наголошуючи на недостатній об'єктивності оцінок і неврахуванні висновків Громадської ради доброчесності.

Але яке б не було ставлення до процесу, єдине, що має значення – це результат.

І якщо метою цієї реформи дійсно є оновлення суддівського корпусу, значення мають лише три речі:

1) Яким буде у складі ВС відсоток старих суддів - тих, хто займав і займає зараз високі посади у судовій системі;

2) Якою буде у складі ВС кількість людей з новим мисленням, здатних не тільки приймати справедливі рішення, а й змінити підходи в системі – принципових суддів, відомих правозахисників і науковців.

3) Чи потраплять до складу нового ВС кандидати, які не відповідають критеріям доброчесності – таких в рейтингу ще 76, або майже чверть.

Це все ми побачимо і зможемо оцінити вже завтра.

***



Варто також нагадати, що всю повноту відповідальності за реформу несе Президент України Петро Порошенко. Саме як дорадчі органи при Президенті діяли Конституційна комісія, Рада з питань судової реформи і Національна рада реформ. І саме Президент є автором змін до Конституції і закону "Про судоустрій і статус суддів", відповідно до яких відбувається реформа.

fb автора





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"