Українська правда

БЛОГИ

Віктор Уколов: Унікальний конкурс до Верховного суду – завершується відсів кандидатів
17.07.2017 16:16


Повідомлення про те, що Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) не пропустила чергового кандидата, погодившись із громадськістю, вже навіть не вважають сенсацією і не виділяють потовщенням навіть в Українській Правді.

На мій погляд це й добре, бо так і мало би бути завжди. Тим не менше, відкритий конкурс під контролем громадськості та ще й до Верховного суду відбувається уперше в історії України.

Так проходить судова реформа, запропонована Президентом і схвалена депутатами минулого року, як зміни до Конституції. Зараз буде обрано Верховний суд. Потім Апеляційний суд і потім сформують місцеві суди. Таким чином, після обрання нового ВС кандидати на посади суддів місцевих судів, вже не матимуть знайомства і блату нагорі. Традиційний протекціонізм руйнується на очах.

А поки до конкурсної комісії на посади у Верховному Суді подали заяви 1436 кандидатів з яких до наступного тижня залишиться тільки 120. Між іншим, вперше серед них могли бути не тільки судді, але й адвокати та науковці, що мають відповідний стаж.

Всі вони проходили і Громадську раду доброчесності, і професійний конкурс. Звичайно як відсівалися 11 кандидатів з кожних 12-ти здебільшого ми не бачили. ЗМІ публікують інформацію тільки про найбільш одіозних, які не могли пояснити походження свого майна, або ще гірше, виносили вироки у справах проти євромайданівців. Останніх із них вилучають із кандидатів якраз тепер.

Як відомо, сьогодні вранці суддя Павло Вовк заявив, що знімає з конкурсу свою кандидатуру. А вже через 30 хвилин стало відомо, що за рішенням ВККС його документи відправили на перевірку до НАЗК на предмет запобігання корупції.

Мова йде про того самого суддю, у котрого у травні НАБУ провело обшуки в квартирі й незадекларованому будинку, записаному на колишню дружину...

Між іншим, кожне таке рішення – і перемога громадськості, і крок ВККС до лікування від корупції наших судів.

Тільки прошу не купуватися на публічні виступи і не ділити їх на "білу пухнасту і неупереджену" Громадську раду доброчесності (ГРД) і "чорну реакційну і корумповану" ВККС. Те, що вони сперечаються – це добре, але цей відсів – їхній спільний досвід і спільний здобуток.

Зрештою, Україна зацікавлена не у виборі між ГРД та ВККС – Україна зацікавлена у відборі максимально чесних і неупереджених членів Верховного Суду.

Все ще тільки починається:)





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"