Українська правда

БЛОГИ

Михайло Жернаков: Закликаємо уряд Гройсмана не будувати поліцейську державу
17.07.2017 11:18


Кабінет Міністрів України планує спрямувати понад 60% держзамовлення на підготовку юристів у вишах МВС, СБУ, Міноборони, фіскальної і кримінально-виконавчої служб.

Таке рішення було прийняте Урядом минулого тижня. Формально за цю ділянку роботи Кабміну відповідальні відомства міністра освіти Лілії Гриневич, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і міністра юстиції Павла Петренка. Але "ідейним натхненником" перетворення правничої освіти в поліцейську називають держсекретаря МВС Олексія Тахтая.

Це – вірний шлях до поліцейської держави.

В усьому цивілізованому світі юристів – суддів, прокурорів, адвокатів та нотаріусів – готують не поліцейські академії, а класичні університети. Натомість, якщо рішення Уряду буде прийняте остаточно, лише вищі навчальні заклади системи МВС готуватимуть у 1,5 рази більше бакалаврів права, ніж звичайні університети. Відтак, майбутніх суддів і прокурорів з перших років будуть вчити виконувати команди і використовувати спецзасоби, а про верховенство права і захист прав людини вони не матимуть і гадки.

Ще однією цікавою "особливістю" вступу до вишів МВС є те, що від абітурієнтів, які вже пройшли ЗНО, вимагають пройти "творчий" конкурс "Майбутня професія – поліцейський". Це класична корупційна схема, яка застосовується з метою отримання від абітурієнтів хабарів і надання преференцій "правильним" абітурієнтам.

Це вже не перші спроби зірвати реформу правничої освіти.

Реанімаційний Пакет Реформ закликає уряд Володимира Гройсмана не саботувати реформу правничої освіти для побудови поліцейської держави і не замовляти підготовку майбутніх суддів, прокурорів і адвокатів у вищих навчальних закладах силових структур.



***


Сьогодні завершуться останні співбесіди в пленарному складі Вищої кваліфкомісії суддів щодо формування Верховного Суду. І хай вас не вводить в передчасну ейфорію те, що конкурс залишив один із найбільш одіозних суддів – голова ОАСК Павло Вовк. Шанси отримати крісла суддів нового ВС відповідно до рішення Вищої кваліфкомісії суддів мають більшість кандидатів, визнаних Громадською радою недоброчесними.

Але якість рішень ВККС – це лише частина проблеми. Іншою частиною є якість кандидатів. Попереду – ще роки реформ у сфері юстиції і суттєві кадрові онолвення. І якщо ми не змінимо підходи до підготовки юристів, судова реформа не буде успішною ніколи.

fb автора





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"