Українська правда

БЛОГИ

Ігор Луценко: Коли ''реабілітують'' банки, репресовані Гонтарєвою?
25.05.2017 19:56


Сподіваюся, що вже 30 травня суд поставить крапку в одній із корупційних історій, котрими так багата епоха Гонтарєвої в Національному банку України. Нарешті має бути винесено рішення, котре дасть змогу банкам, незаконно виведеним з ринку, відновлювати свою діяльність.

Нагадаю, за моїм наполяганням нещодавно Генпрокуратурою було зареєстровано кримінальне провадження за фактом втручання у судочинство.

Підставою для заяви про злочин став лист екс-глави НБУ Валерія Гонтаревої до голови Верховного суду Ярослава Романюка. У цьому листі вона просила вплинути на суди нижчих інстанцій, щоб ті виносили рішення по банкам виключно на користь Національного банку.

Я впевнений, що сам факт такого листа – це стаття "Втручання в діяльність судових органів для винесення несправедливого рішення". Незалежність і недоторканність суддів гарантуються статтями 126 і 129 Конституції України, ними встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

Я подавав до Генпрокуратури звернення, через суд домігся реєстрації кримінального провадження, давав свідчення. Зараз справу розслідують слідчі Генпрокуратури.

Сьогодні ми бачимо, що політика НБУ – це репресивно-планова політика, а не "очищення ринку". Виведення банків з ринку в останні два роки – це просто знищення певних суб'єктів економічної діяльності. І, звичайно, це дуже вигідно чиновникам – приміром, главі Фонду гарантування Ворушиліну та його колегам.

Адже після незаконного виведення банку з ринку вони отримують в розпорядження величезну кількість активів і можливість розпоряджатися їх долею.

Це не реформи, а афера влади. Звісно, проблемні банки в країні були, але не в таких масштабах, як це намагаються показати Нацбанк і Фонд гарантування.

На жаль, захищеності акціонерів банків в країні немає. І проблема не в нормах законодавства, адже суди вже визнали незаконним виведення з ринку приблизно півтора десятків банків.

Має бути відповідальність за неправомірні рішення, і кримінальна, і політична. А у нас на рівні Конституції ініціювати відставку глави НБУ є тільки у Президента. Парламент хотів би, але без Порошенка нічого не може зробити з главою НБУ, і з цієї причини Валерія Гонтарєва відчувала повну безкарність.

Правова вакханалія і в Нацбанку, і у Фонді гарантування процвітає. В той же час органи, відповідальні за покарання корупціонерів, ніби усунулися від усього, що пов'язано з банківською системою. При тому, що інтернет кишить доказами – приміром, чого варті записів розмов першої заступниці Гонтарєвої Катерини Рожкової з своїми друзями банкірами, де вони обговорюють ту допомогу, котру Рожкова їм надає.

Якщо НАБУ не боятиметься і все ж оголосить підозру хоча б Катерині Рожкової – то справа буде просуватися. Адже якщо вона так відверто лобіювала інтереси окремих банків, вирішувала їх питання, то це – корупційний злочин.

Але розслідувати справи такого масштабу – прерогатива НАБУ і Генпрокуратури. Напевно, тільки з заміною керівників цих відомств з'явиться просування в справах, які стосуються незаконної діяльності Нацбанку і його керівництва.

Тим часом акціонери та вкладники банків борються за право відновити роботу банків, які НБУ незаконно вивів з ринку. І тепер їхні справи розгляне Верховний суд.

На мій погляд, Верховний суд взагалі не повинен був цього робити – погоджуватися розглядати такі справи. Тому що суди попередніх інстанцій вже прийняли абсолютно зрозумілі і законні рішення, які потрібно виконувати.

Верховний суд, як правило, розглядає різну практику застосування норм законодавства. А цього, на мій погляд, в банківських справах не було. Швидше, Нацбанку потрібно рішення Верховного суду, йдеться про перешкоджання введення в дію рішень, які прийняли господарські та апеляційні суди. Але навіть розгляд Верховним судом не означає, що застосування рішень інших інстанцій зупиняється.

30 травня Верховний суд розгляне справу "Укрінбанку", і стане ясно, яка думка суддів з питання відновлення роботи банків, які НБУ виводить з ринку без особливих на те причин. На мій погляд, Верховний суд підтвердить, що рішення судів попередніх інстанцій повинні виконуватися. Таким чином, чимало незаконно закритих банків отримають шанс відновити свою роботу, а тисячі й тисячі вкладників – отримати свої гроші.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"