Українська правда

БЛОГИ

Ольга Богомолець: Не ховайте свої очі...
20.03.2017 10:02


Сьогодні в світі живе майже 40 млн сліпих людей, і з них коло 40 тисяч в Україні.

Однією з причин набутої сліпоти – є глаукома. Не всім відомо, що глаукома (хронічне захворювання очей) вважається найпідступнішим з усіх офтальмологічних захворювань. Через нього, як правило, людина втрачає зір непомітно та поступово аж до сліпоти. Ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення глаукоми складає 27%, а на обидва ока – 9%.

В Україні за останні десятиліття показник поширеності глаукоми зріс на 30%.

14 березня в парламенті пройшов день Глаукоми. Професором кафедри офтальмології Київського національного медичного університету імені академіка О.О.Богомольця Оксаною Вітовською, її колегами та учнями було обстежено 214 працівників апарату ВРУ, народних депутатів та їх помічників, журналістів, тощо (всього – 428 очей). Вік обстежених коливався від 21 до 76 років. Серед них 92,5 % працездатного віку.

Раніше діагностована глаукома була на 17 очах (3,98 %). В той же час, у зовні здорових людей було виявлено підвищений тиск в 13,3 % (57 очей).

З них у 86 % – підвищений внутрішньоочний тиск було виявлено вперше. Всім були надані рекомендації щодо подальшого обстеження та лікування.

Оскільки в Україні зареєстровано понад 200 тисяч хворих на глаукому серед дорослого населення, що складає приблизно 0,5% від всього населення України, на підставі результатів скринінгу, проведеному в парламенті України, можемо припустити значну кількість недіагностованих випадків хвороби в нашій державі. Саме це може бути однією з причин зростання рівнів інвалідності внаслідок глаукоми. Тому – не ховайте ваші очі, адже своєчасно діагностована глаукома – добре піддається лікуванню!

Ще одна болісна проблема – відсутність, обіцяної Міністерством охорони здоров'я ще в минулому році, реімбурсації (часткового або повного відшкодування вартості ліків) і неспроможність оплатити вартість ліків (потреба близько 800 грн в місяць) тими пацієнтами, яким вже встановлено такий діагноз...

Що потрібно знати кожному, щоб своєчасно звернутися до лікаря? Якими є перші ознаки підступної глаукоми?

Якщо у вашій родині хтось уже хворів на глаукому, чи у вас інколи з'являються райдужні кола при погляді на джерело світла, літають "мушки" перед очима; чи бувають болі в очах зранку, можливо затуманювання зору; ви старше 40 років; маєте супутню судинну патологію (цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба); схильні до вазоспазмів (часто холодні кінцівки рук та ніг); відчуваєте зоровий дискомфорт при керуванні авто; ваша робота пов'язана із хронічним стресом; палите. Якщо 2 або більше з цих ознак можна застосувати до вас – не зволікайте, зверніться до спеціаліста офтальмолога та пройдіть профілактичний огляд.

80% ВИПАДКІВ СЛІПОТИ ВНАСЛІДОК ГЛАУКОМИ МОЖНА УНИКНУТИ, ЯКЩО ВЧАСНО ВИЯВИТИ ЗАХВОРЮВАННЯ!

Без навчання основ культури здоров'я і перших ознак хвороб ще зі шкільної лави здорову націю побудувати буде дуже складно!

Саме тому привертаю в парламенті увагу журналістів і всіх небайдужих до висвітлення необхідності ранньої діагностики всіх захворювань!

І на завершення – погляд на очі від Івана Франка...

Твої очі, як те море

Супокійне, світляне;

Серця мого давнє горе,

Мов пилинка, в них тоне.

Твої очі, мов криниця

Чиста на перловім дні,

А надія, мов зірниця,

З них проблискує мені.

Іван Франко

16.IV 1883





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"