Українська правда

БЛОГИ

Віктор Уколов: Хто відповідає за підвищення цін?
18.03.2017 19:18


В економіці чудес не буває – НКРЕ оголосила з 1 квітня про підвищення, а не про зниження цін на електроенергію. Планували знизити на 5,8%, натомість підвищать оптові ціни на 1%.

Голова НКРЕ мабуть не захотів занурюватися у політику, тому прокоментував максимально стримано і обтічно: "Безперечним на сьогодні є дефіцит вугілля..."

Але в політику зобов'язані зануритися ми, щоб зрозуміти, – хто політично відповідальний за підвищення цін?

Звичайно ж насамперед це партія Самопоміч, яка організувала блокаду. Через цю акцію Рінат Ахметов втратив вугледобуваючі підприємства в ОРДЛО, а Україна – мільярди гривень сплачених ним податків.

Але втрати олігарха-мільярдера не видушать з нас сльозу, а втрати бюджету стануть відчутними поступово, наростаючим підсумком до кінця року. Інша справа необхідність купувати за кордоном дорожче вугілля.

Саме для того щоб перекрити нові витрати НКРЕ й підвищила ціну.

Чи розуміли в Самопомочі раніше, що таке підвищення неминуче? Думаю розуміли. Тож після оголошення рішення настає момент істини, коли ми побачимо чи вміє ця партія відповідати за наслідки своїх рішень.

Зрештою, це стосується не лише Самопомочі. До блокадників приїжджав Михайло Саакашвілі. Про підтримку блокади заявляла Юлія Тимошенко.

Питання принципове. Чи почуємо в понеділок на погоджувальній раді заяви лідерів частини названих опозиційних сил, які візьмуть на себе відповідальність за підвищення цін? Чи заявлять вони, що енергетична незалежність від ОРДЛО коштує значно дорожче ніж 1% оптової надбавки за кіловат?

Я маю всі підстави сумніватись.

Наша політика стала суцільно популярною. Наші політики не хочуть говорити правди та апелювати до розуму, граючи виключно на почуттях.

На рівні почуттів я блокадників розумію, на рівні тверезого аналізу і розрахунку я не розумію організаторів блокади – політиків. Тих, хто в майбутньому хоче стати українською владою.

Тепер дороги назад вже немає – блокаду вимушено підтримала влада, щоб не платити після захоплення підприємств, за вугілля просто в ОРДЛО.

Але ще тиждень тому цього підвищення цін можна було уникнути...





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"