Українська правда

БЛОГИ

Павло Різаненко: Профанація люстрації
18.09.2015 13:37


В Україні корупціонерів часто-густо не люструють, а підвищують. Деякі призначення можна пояснити хіба що недбалістю або своєрідним почуттям гумору. Хоча вже не до жартів, якщо у розпал антикорупційної кампанії злочинці з багаторічним стажем отримують нові посади і нові можливості. На посаду начальника Головного управління Держгеокадастру в Одеській області призначено "профі" с досвідом роботи у сфері хабарництва, розкрадання та зловживання владою – Губіна Станіслава Олександровича. Цей високопосадовець разом з іншими 34 кандидатами був допущений до конкурсу і нібито за результатами тестів і співбесід обійшов інших претендентів.

Одеська область – звичне середовище існування Станіслава Губіна – з 16.07.2010 по 01.12.2011 він обіймав посаду начальника відділу Держкомзему в Іванівському районі Одеської області. Певно, за логікою Губіна, гріх було не скористатися службовим становищем і він вирішив безоплатно передати у володіння своєї дружини земельну ділянку біля траси "Одеса-Київ". Проте махінації земельного крадія не залишилися без уваги – його було звільнено... і підвищено до рівня начальника управління Держкомзему в Одесі. Та вже навесні 2012-го "кримінальний талант" в особі Станіслава Олександровича помітили і прокурори, але на той час крім "подарунка" дружині у вигляді 1,5 га землі нічого більше інкримінувати не змогли (справа N1509/706/12).



Суд визнав винним Губіна С.О. в адміністративному корупційному правопорушенні і призначив штраф у розмірі аж 850 грн (!!!).



Доки не вщухнуть пристрасті і щоб не отримати реальний строк, Губіна під патронатом члена "Сім'ї" (екс-голови Державного агентства земельних ресурсів Сергія Тимченко) було відправлено "у заслання" до Києва. Саме там у 2013-му році землекрад яскраво продемонстрував свої "таланти" на посаді заступника начальника Головного управління Держземагентства у Київській області, коли взяв безпосередню участь у незаконній передачі земельної ділянки стратегічного підприємства "Радіопередавальний центр" у місті Бровари вартістю у 300 млн грн у приватну власність підставним особам.

На ділянці розміром в 94,6 га розташовувались діючі радіопередавальні вежі, фідерні лінії, антенні поля. Цей комплекс був унікальним та мав статус мобілізаційного резерву так як міг покривати понад 90% території України радіосигналом на середній та короткій хвилі (зараз ми бідкаємось що росіяни домінують в ефірі в Донецькій та Луганській областях). Пан Губін відіграв ключову роль у викраденні цієї землі у держави. Спочатку наказом за його підписом і за сприянням Окружного адміністративного суду землю було вилучено у державного підприємства для "вирощування картоплі". І це перше порушення закону, оскільки згідно генплану міста Бровари ці землі не передбачались для ведення сільського господарства і накази суперечили вимогам містобудівного законодавства. Потім знову наказами за підписами Губіна вже "офіційно сільськогосподарські землі", що перебували у розпорядженні Держземагенства, роздають 48 підставним особам по 2 га в рамках "безоплатної приватизації" разом з вежами та всім обладнанням на цій землі. Губін навіть посприяв тому, щоб усі новоспечені 48 "фермерів" отримали документи права власності на ці ділянки у блискавичний термін – лише за місяць (хоча в реальності ця ж процедура зазвичай займає від шести місяців до кількох років). Пізніше ділянки скупили три особи, які чомусь передумали займатись сільським господарством, а вирішили будувати фармацевтичний завод та складські приміщення.

Кримінальна складова у діяльності Станіслава Губіна полягає ще й в тому, що він не мав повноважень на підписання наказів про надання землі громадянам. Згідно положень ці повноваження належали керівнику ДЗА області та його першому заступнику й не могли бути делеговані іншим заступникам. Детальніше з історією викрадення можна ознайомитись тут.

Оборудки й махінації Губіна вже після зміни влади помітило Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю Головного управління МВС України в Київській області. За фактом передачі земельних ділянок ДП "Радіопередавальний центр" 29.01.2014 було відкрито кримінальне провадження N12014110130000360 по факту неправомірних дій працівників Держземагентства за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України.

Після цього, опинившись за крок суду, пан Губін намагався зачаїтись серед детективів Антикорупційного бюро. У списку кандидатів затятий "борець із корупцією" опинився під номером 189. Чудовий був задум, проте не вийшло...

Здавалося б "клієнт готовий" – можна брати, але знову замість декількох років за гратами Губін отримує підвищення (!!!). Вже у серпні 2015-го його призначено начальником Головного управління Держгеокадастру в Одеській області. Тобто "незоране поле" роботи – клондайк для такого земельного комбінатора, як Губін. Цього разу він має на меті затриматись на посаді і навіть замовляє схвальні відгуки про себе (сам себе не похвалиш – ніхто не похвалить).



Як з'ясувалося, мешканці зазначеного будинку ніяких листів не писали й гадки не мають, хто такий Губін С.О. Не виключно, що й Каспер М.В., ім'ям якого підписано "хвалебну оду", також виявився привидом.

Наразі слідство в кримінальному провадженні щодо злочинів Губіна Станіслава Олександровича вийшло на фінішну пряму і його роль там досить однозначно кваліфікується кримінальним кодексом. Проте все ж дивує, як такі "професіонали" продовжують "вигравати конкурси" та ще й в показово-реформаторській Одеській області. Хоча, можливо, щось в цьому є: одна справа вручати підозру якомусь колишньому чиновнику в бігах, а інша – керівникові Укрдержгеокадастру в Одеській області. Може, це такий хитрий план спочатку зробити його керівником, а потім одразу посадити, щоб продемонструвати боротьбу з корупцією?





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"