Українська правда

БЛОГИ

Тетяна Чорновол: ''Сімейні'' примушують касирів та прибиральниць ''Ощадбанку'' затикати ''діру'' -100млн.$ в держказначйстві. Наступними будуть лікарі та вчителі?
04.09.2013 13:37




До автора звернувся працівник львівського відділення державного "Ощадбанку". Він розповів, що держказначейство пусте, тому працівників "Ощадбанку" по всій країні примушують "підтримати державу в скрутну хвилину". За його словами, керівництво львівської філії погрожує звільненням всім підлеглим, що відмовляться купити сертифікати казначейського зобов'язання за ціною 500 доларів. Це стосується навіть касирів та охоронців на мінімальній зарплаті. І така ситуація, за його словами, по всій країні.

Слова співрозмовника автора підтверджують і записи на інтернет-форумах.

Ось наприклад форум: "Казначейские обязательства!!! Куда мы катимся с нашим государством и с нашим Ощадбанком!!!"

Працівник "Ощадбанку" з Запоріжжя пише, що їх примушують купити по одному сертифікату-інакше звільнення: "Не купишь – на тебя найдут управу. А купишь, возможно, тебя "кинут" на 4 или более тысяч гривен. И ни один адвокат не поможет".

Працівниця "Ощадбанку" з Київській області відповідає, що їм "запоріжським" ще пощастило:

"У вас ще мало, нам сказало по 4 штуки!!! При тому що вартість одного 500 доларів США! При заробітній платні 1200 грн. це як це можливо? Керівництво примушує взяти кредит, щоб оплатити КЗ. Я відмовилася від кредиту! Тепер мене шантажують і погрожують, що не платитимуть, що більше нікуди не влаштуюся на роботу

Ось відповідь зі Сходу: "У нас в Харькове тоже прессинг по полной программе! А ось крик душі з півночі:"У нас в Чернигове тоже заставлют покупать в кредит. Говорят или продавайте в отделении клиентам или покупайте все сами. ОТ ВСЕГО ЄТОГО ДУША КРИЧИТ КУДА НАДО ОБРАТИТЬСЯ – чтобы этот беспредел закончился или всем посрать.

"Джерело" автора не займає високу посаду і має досить скромну зарплату. Тому його розповідь про те, як він та інші працівники державного банку змушені затикати дірки в державному бюджеті, що розповзаються від непомірної корупції в країні просто шокувала.

Все почалося з того, що минулої осені мінфін випустив казначейських зобов'язання на 200 млн. доларів. Будь-хто у відділеннях "Ощадбанку" міг придбати відповідний сертифікат номінальною вартістю 500 доларів, який є певною альтернативою депозиту (погашення казначейського зобов'язання відбувається через два роки після його розміщення, відсотки виплачуються кожні півроку рівними частинами по 20 доларів).

Перший випуск казначейських зобов'язань, що стартував 8 жовтня 2012 року був розкуплений, як гарячі пиріжки. Експерти вважають, що ці цінні папери задумувалися як механізм відмивання грошей. Тому первинний попит на КЗ багато в чому був сформований бізнесменами, які вклали нажиті в тіньовому секторі капітали, і чиновниками, що легалізували корупційні доходи. Також треба згадати, що це був період виборчої кампанії. Отож деякі українці вловили родзинку анонімності інвестицій і скористатися лазівкою, яку можновладці створили для відбілювання своїх грошей.

Однак другий випуск аналогічних зобов"язань який був розміщений 30 листопада 2012 року не став популярний.

Можливо причина в тому, що дата погашення казначейського зобов'язання після 30 листопада 2014 року ризиковано близька до Президентських виборів. А можливо причина в тому, що ті особи в нашій країні, які мають тіньові доходи належать до кола обраних, які не мають потреби в легалізації доходів, а всі інші "вичерпалися" на першому випуску.

Якби там не було, але Сертифікати серії Б не пішли, а діри в держказначействі треба якось латати.

Спочатку з гори були спущені "рекомендації" керівництву філій "Ощадбанку" купити сертифікати. Потім черга дійшла і до простих працівників банку. А деякі філії пішли, ще далі. Працівник банку з яким спілкувалася автор розповів, що він вже купив один сертифікат. Однак кілька днів тому, від нього почали вимагати під загрозою звільнення купити ще три сертифікати. Тобто інвестувати в державу 2 тисячі доларів. І це при тому, що його зарплатня трохи більша 2 тисяч грн.

Звідки простому працівнику банку взяти гроші для підтримки держави? У львівському "Ощадбанку" знайшли вихід – "милостиво" запропонували своїм працівникам взяти кредит, щоб купити сертифікати. Цинізм ситуації полягає в тому, що кредит під 16 % річник, а відсоткова ставка казначейського зобов'язання в половину менша – 8 %.

Нагадаю головою правління "Ощадбанку", де "розводять" простих працівників, нині працює Сергій Подрєзов, приятель та давній колега Юрія Колобова міністра фінансів. Останній в свою чергу отримав високу посаду завдяки близьким стосункам з віце-прем'єр-міністром Сергієм Арбузовим.

Всі вони входять в так звану команду "сімейних". Сім'я зараз не має рівних у питаннях "розпилу", "дерибану" держбюджету, що призводить до створення так званих дірок.

Якщо сьогодні можна так знущатися над простими працівниками державного банку, то завтра "адмінресурс" примусить купувати казначейські зобов'язання лікарів та вчителів? А що? При нинішньому рівні розкрадання державного бюджету, це певно єдиний спосіб знайти гроші для виплати зарплати працівникам бюджетних організацій. А погасити казначейські зобов'язання можна і після виборів 2015...залежно від їх результату.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"