Українська правда

ПУБЛІКАЦІЇ

Криве дзеркало запобігання корупції: топ-10 провальних рішень НАЗК
17.01.2019 10:00,   Андрій Савін
Центр протидії корупції та Наші гроші вирішили згадати про ключові рішення Національного агентства з питань запобігання корупції, які яскраво ілюструють його провальну роботу та вибірковість.

Коли восени 2016 року чиновники вперше подали свої електронні декларації, суспільство побачило мільйони готівки, дорогі прикраси, колекції вин та ікон і навіть церкви, надбані за копійчані у порівнянні з такими статками зарплати.

Перевірку походження цих багатств мало здійснювати Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Натомість агентство спершу затягувало з початком роботи реєстру декларацій та неодноразово відкладало його запуск через технічні збої та відсутність сертифікації. Це не завадило членам НАЗК виписати собі по сотні тисяч гривень премій за запуск роботи реєстру декларацій.

За два з половиною роки НАЗК перевірило лише 590 декларацій з 2,2 мільйонів. З такими темпами їм знадобиться понад 7 тисяч років, щоб перевірити решту декларацій.

Запроваджена нещодавно "автоматична перевірка декларацій" суттєво не змінює ситуацію, адже не передбачає автоматичної звірки з державними реєстрами. Влада аж ніяк не поспішає запроваджувати повноцінну автозвірку декларацій із реєстрами, попри взяті міжнародні зобов'язання.

У той же час, НАЗК успішно погодило приховування декларацій керівництва СБУ та військових прокурорів, стало епіцентром скандалу з викриття корупції однією зі співробітниць у самому агентстві.

Колишня голова, а зараз член НАЗК Наталія Корчак фігурує у кримінальній справі за незадекларований автомобіль і в той же час отримала від президента звання заслуженого юриста.

Центр протидії корупції та Наші гроші вирішили згадати про ключові рішення агентства, які яскраво ілюструють його провальну роботу та вибірковість.

Не побачили порушень у декларації нардепа Павелка

2018 року голова бюджетного парламентського комітету та голова Федерації футболу України Андрій Павелко (БПП) став героєм численних журналістських розслідувань.

Він сприяв виділенню 270 млн грн з державного бюджету 2017 року під будівництво футбольних полів. Журналісти виявили, що ці підряди почала отримувати компанія футбольної федерації, а ціни завищувалися на 20% за допомогою арабської компанії-посередника.

[BANNER1]Згодом журналісти знайшли у Павелка незадекларовану дружину, житло, автівку Bentley та інші витрати на 20 млн грн.

НАЗК перевірило декларацію нардепа за 2015 рік і не побачило жодних проблем, попри зафіксовану журналістами низку його витрат за цей період.

Врятували Мартиненка від "незручних" прокурора та детектива

Десять років тому народний депутат від "Нашої України-Народної самооборони" (НУНС) Віктор Шемчук, будучи головою федерації водно-моторного спорту шукав спонсора для фінансування участі української команди водно-моторного спорту в чемпіонаті у США.

Профінансував участь у змаганнях голова фракції НУНС Микола Мартиненко, перерахувавши 250 тисяч євро зі своєї офшорної компанії "Bradcrest investments s.a." на рахунок фірми дружини Шемчука. І українська команда разом з човном самого Шемчука зрештою взяла участь в американських перегонах.

2018 року Шемчук уже в якості заступника голови кваліфікаційної комісії прокурорів готував висновок про догану прокурору САП Андрію Перову за грюкання дверима в суді у справі щодо того ж Миколи Мартиненка.

Це рішення адвокати екс-нардепа одразу ж використали для усунення прокурора від справи. Мартиненку інкримінується розкрадання 695 млн грн на держпідприємствах "СхідГЗК" та "НАЕК "Енергоатом". Саме з цих коштів і оплачувалася участь Шемчука та команди в чемпіонаті.

Однак НАЗК не побачило конфлікту інтересів у діях Шемчука, попри те, що він та його дружина навіть були допитані у справі Мартиненка в якості свідків.

Разом із тим НАЗК побачило потенційний конфлікт інтересів у діях екс-детектива НАБУ Ігоря Семака, який вів справу Мартиненка.

За допомогою припису агентства його усунули від справи. НАЗК вирішило, що детектив може мати особистий інтерес у притягненні до відповідальності Мартиненка лише через те, що працював помічником нардепки від "Самопомочі" Вікторії Войціцької. Остання критикувала Мартиненка у фейсбуці.

Роз'яснили, як ховати корупціонерів від відповідальності

У грудні 2017 року НАЗК видало офіційне роз'яснення, що правоохоронці не можуть розпочинати кримінальні провадження за брехню в декларації та незаконне збагачення без перевірок та висновків самого агентства.

У той час детективи НАБУ вже розслідували десятки таких справ за заявами громадян та численними журналістськими розслідуваннями. Але НАЗК раптом вирішило, що саме вони мають стати фільтром між громадянами та правоохоронцями. При цьому агентство абсолютно проігнорувало положення Кримінального процесуального кодексу, які зобов'язують слідчих порушувати справи протягом 24 годин з моменту отримання інформації.

Фігуранти проваджень почали використовувати зручне для них роз'яснення одразу ж.

Наприклад, рішенням НАЗК моментально озброїлася голова Держаудитслужби Лідія Гаврилова. Її справа вже скерована прокурорами САП до суду, але вона вважає, що без перевірки НАЗК правоохоронці не мали права навіть відкривати її.

Закрили очі на "дарований" піар Юлії Тимошенко в США

Рік тому американська фірма "Two Paths LLС" найняла піар-компанію "Avenue Strategies Global LLC" представляти інтереси Юлії Тимошенко. Усього йшлося про виплату $390 тисяч у 2018 році піарнику, який також обслуговував президента США Дональда Трампа.

Безпосередньо прізвище Тимошенко вигулькнуло в офіційній звітності піар-компанії, поданій до Департаменту юстиції США.

Виплата таких коштів в інтересах Тимошенко могла означати, що вони або належать їй, і тоді це є незаконне збагачення, бо такої суми не було у її декларації, або що хтось подарував Юлії Володимирівні послуги піарників настільки коштовні, що це порушує антикорупційне законодавство України. Щедрий подарунок Тимошенко також не задекларувала.

Однак у НАЗК "не знайшли" підтверджень порушення Юлією Тимошенко антикорупційного законодавства.

Карають за виконання закону

Один з близьких родичів державної уповноваженої Антимонопольного комітету України Агії Загребельської за довіреністю їздив на її старому автомобілі Toyota. Родич продав автівку за 300 тис грн, а Загребельська подала до НАЗК інформацію про суттєві зміни в майновому стані через три дні після того, як отримала кошти від продажу автомобіля та підтверджуючі документи.

НАЗК склало проти Загребельської протокол за начебто порушення антикорупційного законодавства. В агентстві вирішили, що чиновниця мала повідомити їх про суттєві зміни в майновому стані через десять днів після зняття з реєстрації авто, а не коли вона була офіційно повідомлена та отримала дохід. Хоча закон говорить про зворотне – повідомлення подається у десятиденний строк саме з моменту отримання доходу.

[BANNER2]Припустимо, чиновниця знала про продаж авто раніше. Якби вона подала таке повідомлення в НАЗК до отримання коштів, то, за версією НАЗК, мала задекларувати дохід, який ще не отримала.

Держуповноважена, відома розслідуваннями у сфері ігрового бізнесу, посередницьких "прокладок" на доступі до бази оцінок Фонду держмайна, картельної змови "харчових" підрядників Міністерства оборони, різноманітних схем у сфері Мін'юсту, ще має шанс довести неправомірність звинувачень у суді, який почнеться 17 січня цього року.

Відмовились турбувати прокурора за незадекларований Infiniti

Восени 2017 року дружина зампрокурора Сумської області Сергія Маслюка Анжела потрапила в ДТП, перебуваючи за кермом Infiniti QX 70.

Виявилось, що в халепу вона потрапила на автомобілі, якого не було в декларації у чоловіка. Автівка офіційно належала сестрі Анжели Маслюк, а дружина прокурора мала право на користування автівкою.

По ходу журналісти виявили, що хоч ніхто з прокурорських родичів не займався бізнесом, але на них було зареєстровано дві квартири та десяток земельних ділянок у Сумській області, а мати прокурора ще й власним коштом купувала новенький Mercedes ML 350.

Однак для НАЗК все це не стало приводом для проведення повної перевірки декларації Сергія Маслюка. А те, що його дружина каталась на незадекларованій автівці, у НАЗК спростували тим, що журналісти самі не довели, що Анжела Маслюк користувалася автомобілем не тільки 2017 року, а й 2016. Самотужки питань до прокурора у НАЗК вирішили не ставити.

Рятували Філатова від НАБУ

Журналісти виявили, що заступник голови адміністрації президента Олексій Філатов не вніс у свою декларацію дані про сина і цивільну дружину з юридичної фірми "Екво". Хоча закон прямо зобов'язує декларувати всіх осіб, з якими посадовців пов'язує спільний побут, і тому це мало стати легкою справою для НАБУ.

Однак НАЗК прийшло на допомогу Філатову, який в Адміністрації президента Порошенка опікується судовою реформою.

НАЗК повідомило, що "за відсутності повноважень здійснювати від імені держави владні управлінські функції та будь-якої юрисдикції Адміністрація президента не є державним органом в розумінні закону". Це було зроблено після того, як чиновники АП уже не один рік слухняно подавали свої декларації відповідно до закону.

Виведення Адміністрації президента за дужки державних органів допомогло прибічникам Філатова і стало приводом для розвалу справи НАБУ. Восени САП Назара Холодницького передала справу в Національну поліцію.

Не побачили проблем у декларації прокурора сил АТО Кулика

Справа по незаконному збагаченню прокурора Костянтина Кулика в суді ще з 2016 року. Його звинувачують у необґрунтованому набутті майна на 2,8 млн грн.

За півроку прокурор витратив удвічі більше, ніж отримав доходів за рік. Після направлення справи до суду прокурора Кулика підвищили, направивши на роботу в міжнародний департамент Генпрокуратури, а президент нагородив його орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Попри направлену до суду справу та надання НАБУ агентству повної інформації щодо незаконного збагачення НАЗК не знайшло інкримінованих проблем у деклараціях Кулика за 2015 і 2016 роки.

Замість житла знайшли собаку

Журналісти виявили, що керівник відділу Головного слідчого управління Національної поліції Дмитро Бут, не маючи відповідних доходів, набув елітне майно та оформив його на свою дружину.

Зокрема 2015 року його дружина раптом стала власником: двох квартир площею 91 та 113 квадратів у житловому комплексі "Новопечерські липки", а також двох гаражів загальною площею 36 квадратів.

НАЗК провело повну перевірку та замість підтвердження фактів незаконного збагачення знайшли лише порушення, що Дмитро Бут не задекларував собачку. При цьому агентство проявило наполеглевість у цій справі та намагалося через суд конфіскувати предмет порушення, тобто песика.

***

Платники податків оплачують роботу 311 співробітників та стотисячні премії членам НАЗК за банальний саботаж виконання своїх функцій та фактичне переслідування незручних для влади посадовців. 2019 року із державного бюджету виділили 104 млн грн лише на зарплату працівникам НАЗК.

Новостворене агентство замість превенції стало частиною хвороби. Ліками може бути лише повний перезапуск керівництва НАЗК, причому зробити це має нова конкурсна комісія за участі незалежних міжнародних експертів.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"