Українська правда

ПУБЛІКАЦІЇ

Автокефалія Православної Церкви України: як це було
06.01.2019 11:00
"Українська правда" пропонує згадати головні віхи церковної історії під назвою "Томос для України".

6 січня у головному соборі Вселенського православ'я у стамбульському районі Фанар Константинопольський патріарх Варфоломій правив службу.

Саме по собі це досить рідкісна подія, адже Вселенський патріарх, на відміну від очільників інших помісних Церков, не служить щотижня. Загалом на рік назбирується заледве 12 днів, коли Варфоломій править літургію.

6 січня якраз такий день. Вселенська церква живе за "новим стилем", тож коли вся Україна за своїм "старим стилем" готувалась до Святвечора і Різдва, у Константинополі святкували Водохреща.

Але найважливіше не те, хто правив службу, а хто йому співслужив.

Вперше офіційно, перед усім світом, поруч із першим серед рівних у світовому православ'ї стояв предстоятель автокефальної Православної Церкви України Епіфаній.

Саме присутність Митрополита Київського робить із Водохрещенської служби подію справді унікальну і непересічну. Вперше за кілька останніх десятиліть Вселенський патріарх вручив томос про автокефалію і вперше в історії отримав цей томос предстоятель Української Церкви.

Події 6 січня стали підсумком майже року напруженої роботи команди президента Петра Порошенка. Але вони ж стали підсумком століть боротьби очільників невизнаних доти українських православних церков за визнання і незалежність від Москви.

Останній етап цієї "столітньої війни" розпочався досить несподівано у квітні 2018 року, і події розвивались дуже динамічно. Між першими заявами Порошенка й отриманням томосу минуло всього дев'ять місяців.

"Українська правда" пропонує згадати головні віхи цієї церковної історії під назвою "Томос для України".

Петрові Порошенку томос був дуже потрібен. Перш за все, щоб нагадати виборцям, хто в українській політиці може ставити масштабні завдання і вирішувати їх
фото: прес-служба президента

Починалось усе, як чергова піар-акція президента Петра Порошенка. 17 квітня він скликав до себе в АП голів парламентських фракцій, навіть не сказавши для чого. Коли ж стало зрозуміло, що Порошенко обіцятиме томос, то Олег Ляшко вибіг з АП, щоб "не бути на підтанцівці" у Порошенка.

[BANNER1]Тодішній лідер "Опоблоку" Юрій Бойко навіть не вважав за потрібне встати і піти - настільки нереальною видавалась перспектива отримання автокефалії.

Але Петрові Порошенку томос був дуже потрібен. Перш за все, щоб нагадати виборцям, хто в українській політиці може ставити масштабні завдання і вирішувати.

В умовах постійного падіння рейтингів історія з томосом могла поділити світ на "наших" і "їхніх" і тим самим консолідувати президенту "наших" як його електорат.

Богом обраний, або Президент Порошенко і єдина церква

Патріарх Філарет
фото: прес-служба президента

Але заробити політичні бали на церковному питанні намагався уже не один президент. Проте щоразу спроби політиків втрутитись у духовні справи завершувалися провалом. З одного боку українські православні лідери ніяк не могли і не хотіли домовитись між собою. З іншого - позиції Російської Церкви у світі були дуже сильними.

Що ж змінилося у світовому православ'ї, що дало надію на здобуття автокефалії Українською Церквою, яку роль у цьому відігравали образи Константинополя на Москву, та чи можуть невизнані церкви в Україні реально об'єднатися?

Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха

Архієпископ Євстратій: Нинішня УПЦ така ж українська, як і "Український вибір" Медведчука

Святійший Вселенський Патріарх Варфоломій I (праворуч), президент Петро Порошенко (ліворуч)
фото: прес-служба президента

Минали місяці весни-літа, і поступово ставало зрозуміло, що далека і нереальна автокефалія для Української Церкви насправді дуже навіть реальна і ближча, ніж могло здатись.

Разом із цим усвідомленням приходило і розуміння того, що в Україні мало хто насправді знає, що ж воно власне таке - цей томос про автокефалію, хто і для чого його видає, хто має його отримати і головне - чому саме зараз томос для України став можливим.

Що таке томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви     

Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії

Однією з головних інтриг всього процесу отримання томосу було те, як на нього реагуватиме РПЦ і Українська Православна Церква Московського патріархату. Якби очолювана митрополитом Онуфрієм УПЦ МП вирішила взяти участь в об'єднавчому процесі, то теоретично могла б захопити владу в новій церкві та обрати свого предстоятеля.

Але МП устами своїх спікерів та спонсорів оголосила, що ніякого об'єднавчого процесу не визнає, дії Константинопольського патріарха вважає неканонічними і швидше порве стосунки з Вселенським престолом, ніж визнає автокефалію Православної церкви України.

Вадим Новинський: Я называю это УПЦ Порошенковского патриархата – УПЦ ПП

Митрополит Епіфаній, предстоятель Православної церкви України
фото: прес-служба президента

Попри жорстку конфронтацію з УПЦ МП та РПЦ, процес об'єднання усіх православних Церков в Україні ішов досить динамічно. Константинополь публічно оголосив, що томос буде надано, зняв анафему з патріарха Філарета та поновив у спілкуванні з Церквою усіх ієрархів УПЦ КП та УАПЦ.

[BANNER2]Чим конкретнішими ставали дії Вселенського патріарха, тим предметнішими ставали запитання до українських священиків та архіпасторів.

Як має відбутись утворення нової церкви? Якою вона має бути? Хто у неї увійде? Як цю церкву назвуть? Хто її очолить: патріарх чи митрополит? Хто стане на чолі: митрополит Епіфаній чи митрополит Михаїл?  

І нарешті - головне - чи відбудеться сам об'єднавчий Собор? І що буде потім?

Свято наближається. Коли в Україні з'явиться самостійна Церква

Претенденти на Київський престол. Хто очолить незалежну українську Церкву

Митрополит Київський Епіфаній. Як в Україні з'явилася автокефальна Церква

Зрештою, перепони на шляху до отриманням томосу були подолані. Однак процес становлення Православної Церкви України не завершується, тому "Українська правда" й надалі слідкуватиме за цією темою.

Роман Романюк






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"