Українська правда

ПУБЛІКАЦІЇ

Україна-2018. Рік у фотографіях
28.12.2018 05:00
За рік, що минає, багато політичних історій встигли остаточно завершитися, багато – навпаки розпочалися. Пропонуємо згадати головні картини 2018 року.

Ще один рік війни – реальної, політичної, передвиборчої, церковної…

На кожному із цих "фронтів" у 2018-му провели масу боїв, які й ставали новими мазками на великій картині епохи.

За рік, який минає, багато політичних історій встигли остаточно завершитися, багато – навпаки розпочалися.

Пропонуємо згадати головні картини 2018 року.

Січень

Головними фото січня стали види з мальдівського готелю Cheval Blanc, де відпочивала родина Порошенка
Сhevalblanc.com

18 січня журналісти програми "Схеми" опублікували розслідування про сімейний відпочинок президента Петра Порошенка на Мальдівах. Цей сімейний круїз коштував президенту начебто близько півмільйона доларів.

Насправді ціна була набагато більшою, адже після цієї історії рейтинги Порошенка різко впали і більше так і не піднялися до попередніх показників.

Лютий

Спецпризначенці виводять Міхеїла Саакашвілі з ресторану

12 лютого у київському ресторані грузинської кухні "Сулугуні" спецпризначенці досить брутально затримали колишнього президента Грузії та лідера української партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі. Усього за кілька годин він був висланий літаком до Польщі.

Кілька місяців до того Міхо намагався організувати в Україні протести проти чинної влади.

Український лижний акробат Олександр Абраменко святкує перемогу на Олімпіаді-2018

Фото: НОК України

18 лютого українець Олександр Абраменко завоював золоту медаль у чоловічому фристайлі на Зимових олімпійських іграх у Пхенчхані. Він обійшов китайця і двох росіян, здобувши перше в історії олімпійське "золото" України у цьому виді спорту.

Абраменко сформувався як спортсмен у Миколаєві, хоча тепер трамплін, на якому він тренувався, перебуває у жахливому стані.

Березень

Депутат Надія Савченко слухає звинувачення генпрокурора Юрія Луценка

Фото: Прес-служба ВРУ

22 березня Верховна Рада дала згоду на арешт народної депутатки Надії Савченко, яка за версією СБУ та генпрокурора Юрія Луценка готувала збройний переворот та теракт у парламенті.

Слідчі показали депутатам відео, де Савченко обговорює, як підірвати купол у Раді та "добивати" депутатів. Того ж дня у приміщенні парламенту співробітники СБУ хотіли затримати Надію, але вона сама пішла до ізолятора, в якому утримується і досі.

Акваріум у кабінеті керівника САП Назара Холодницького, де він виявив жучок
Фото: ЕЛЬДАР САРАХМАН, УП

На початку березня співробітники новоствореного Антикорупційного бюро встановили за дорученням ГПУ "жучки" в кабінеті керівника Антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

[BANNER1]Кілька тижнів слідчі "писали" усі розмови головного антикорупційного прокурора, аж поки він не запідозрив мийника акваріума у дивній поведінці і не знайшов "жучок".

Цей конфлікт став точкою остаточного розриву дружби між САП та НАБУ і фактично зупинив усю активну роботу аж дотепер. Холодницький у підсумку відбувся доганою.

Квітень

Президент Петро Порошенко на зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм
ФОТО: прес-служба АП

9 квітня президент Петро Порошенко здійснив робочий візит до Туреччини, під час якого провів зустріч із його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм. Фактично, та зустріч стала початком процесу отримання томосу про автокефалію для українських православних церков.

Після повернення в Україну Порошенко ініціював офіційне звернення до Константинополя від свого імені, Верховної Ради та православних церков України.

Націоналістична група "С14" розгромила табір ромів на Лисій горі у Києві
Фото: Facebook Сергія Мазура

22 квітня представники націоналістичної організації С14 розгромили і спалили табір ромів на Лисій горі у Києві. Ця жорстока акція стала першою у ланцюжку з кількох подібних у країні. Кожен новий напад на ромські табори ставав все жорстокішим, аж поки у Львові не закінчився смертю одного з ромів внаслідок нападу націоналістів.

Травень

"Воскреслий" журналіст Аркадій Бабченко під час брифінгу силовиків у СБУ
Фото: СБУ

29 травня рідні та друзі російського журналіста Аркадія Бабченка заявили про його вбивство у київській квартирі. Офіційні представники всіх силових відомств підтвердили загибель журналіста.

Ця новина одразу стала топовою у всіх світових ЗМІ. Однак уже наступного дня під час брифінгу керівників СБУ та ГПУ живий Бабченко вийшов до журналістів. З'ясувалось, що його "вбивство" було інсценізоване, аби затримати "замовників із Росії".

Генпрокурор навіть заявив, що має цілий список потенційних жертв, в основному громадських діячів та журналістів. Їхня кількість коливалась від 30 до 47. Ніхто у справі Бабченка досі не засуджений.  

Червень

Молодий чоловік роздягнувся перед Юлією Тимошенко під час виступу на презентації її програми "Новий курс України"
Фото: Громадське радіо

15 червня у Києві відбувся перший із серії великих форумів Юлії Тимошенко в межах презентації її програми "Новий курс України". Під час виступу лідерки "Батьківщини" на сцену вийшов молодий чоловік, вручив Тимошенко букет і роздягнувся до пояса. На грудях у нього був зображений логотип "Нового курсу", а на спині стрілка вниз. Сама Тимошенко сказала: "це експромт, але він пожвавить наш форум".

Липень

Власники "євроблях" заблокували проїзд в урядовому кварталі
Фото: Радіо Свобода

Весь липень в Україні пройшов під знаком протестів "євробляхерів" – власників нерозмитнених вживаних авто з Євросоюзу.

Учасники так званої "АвтоЄвроСили" влаштовували багаточисельні акції під парламентом, вимагаючи знизити акцизи та митні збори на розмитнення "євроблях".

Кілька разів "бляхарі" повністю паралізували рух транспорту в урядовому кварталі, а самих депутатів не випускали з Ради.

Після нападу Катерина Гандзюк отримала опіки 40% шкіри
скрІншот

31 липня в Херсоні невідомий облив співробітницю міської ради й активістку Катерину Гандзюк концентрованою сірчаною кислотою. Поліція спершу порушила справу про хуліганство і затримала Миколу Новікова, якого підозрювала в нападі. Згодом виявилось, що він має алібі.

[BANNER2]Гандзюк отримала опіки 40% шкіри та пошкодження очей. Її перевезли до Києва, де вона перенесла кілька складних операцій. У вересні Гандзюк ще змогла записати звернення до влади з лікарні. Але уже 4 листопада активістка померла.

Силовики затримали виконавців убивства Гандзюк, але досі не знайшли замовників цього злочину.

Серпень

Американські військові проходять маршем по Хрещатику
Фото: УП

Уже другий рік поспіль на День Незалежності України у військовому параді на Хрещатику беруть участь військові НАТО, зокрема – зі Сполучених Штатів Америки. Крім того, у 2018 році на параді продемонстрували сучасні американські протитанкові комплекси "Джавеліни", яких Україна добивалась від самого початку російської агресії.

Кафе "Сепар" у Донецьку – місце, де підірвали ватажка "ДНР" Олександра Захарченка
фото: informator.news

31 серпня ватажка бойовиків ОРДО Олександра Захарченка було вбито внаслідок вибуху в центрі Донецька. Вибухівку заклали на вході до кафе "Сепар", де Захарченко постійно відпочивав.

Вересень

Український в'язень сумління Олег Сенцов у російській тюрмі

На початку вересня нарешті були опубліковані перші після арешту фото українського режисера Олега Сенцова.

14 травня Сенцов оголосив голодування, вимагаючи від влади Росії відпустити всіх українських політв'язнів. Режисер голодував аж до 5 жовтня, поки його стан не став критичним.

"145 днів боротьби, мінус 20 кг ваги, плюс підірваний організм, але мета так і не досягнута. Я вдячний всім, хто підтримував мене і прошу вибачення у тих, кого я підвів… Слава Україні!", – написав він у листі.

12 грудня Сенцову вручили премію Сахарова.

Жовтень

Члени Синоду Вселенського патріархату оголошують рішення щодо України
Фото: Yenisafak.com

11 жовтня священний Синод Вселенського патріархату ухвалив низку доленосних для України рішень.

Перш за все була знята анафема з патріарха київського Філарета та поновлено у служінні предстоятеля УАПЦ Макарія. По-друге, Константинополь чітко засвідчив – томос про автокефалію Українській Церкві буде наданий.

Прем'єр Володимир Гройсман пояснює причини підвищення цін на газ для населення
Фото: Прес-служба КМУ

19 жовтня Кабінет міністрів ухвалив рішення про підвищення цін на газ для населення. Прем'єр Володимир Гройсман дуже довго відкладав це рішення, але у жовтні здався під натиском зовнішніх партнерів та небезпеки дефолту.

Листопад

Президент Петро Порошенко радіє, що Верховна Рада підтримала його указ про запровадження воєнного стану

Фото: прес-служба АП

25 листопада біля Керченської протоки російські прикордонні сили атакували, обстріляли та захопили в полон три українські військові судна разом з екіпажем.

[BANNER3]Увечері того ж дня скликали засідання Ради нацбезпеки та оборони, після якого президент звернувся до парламенту з пропозицією запровадити воєнний стан.

Вдень 26 листопада глава держави увів у дію це рішення РНБО та направив його на затвердження у Раду. У парламенті це викликало великі дискусії, але у підсумку депутати підтримали ініціативу Порошенка та запровадили воєнний стан, хоч і в урізаному вигляді.

Грудень

Новообраний Митрополит Київський Епіфаній благословляє учасників Собору, у тому числі свого головного конкурента митрополита Михаїла (крайній праворуч)

Фото: прес-служба АП

15 грудня у Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий Собор, який утворив нову Православну Церкву України. Того ж дня обрали предстоятеля цієї Церкви, яким став близький до патріарха Філарета митрополит Епіфаній. Тепер він є першим в історії України предстоятелем автокефальної помісної української церкви та носить титул митрополита Київського та всієї України.

До останнього моменту об'єднавчий собор був під загрозою через конкуренцію всередині КП між Епіфанієм та митрополитом Луцьким Михаїлом. Але за участю президента Петра Порошенка Михаїла вмовили зняти свою кандидатуру.

6 січня 2019 року митрополит Київський отримає томос із рук Вселенського патріарха.

Згадайте також 2017 рік у фотографіях

Роман Романюк, УП






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"