Українська правда

ПУБЛІКАЦІЇ

Андрій Садовий: Посада президента — це електричний стілець
18.09.2018 06:00
Мер Львова розповів, як збирається пережити політичну бурю під назвою "Вибори", кого його партія висуне кандидатом у президенти і чи готовий він підтримати на цю роль Анатолія Гриценка.

Історія мера Львова Андрія Садового в чомусь унікальна для великої української політики.

Фактично, успішному міському голові одного з найцікавіших міст країни судилося стати першим, на кого суспільство почало приміряти роль "третьої сили" після Революції Гідності.

Усміхнений європейський мер якось непомітно почав з’являтися в розмовах тих, кого не задовольняли "галопуючі реформи" Порошенка-Яценюка-Гройсмана. Так само непомітно Садовий прописався і на найвищих щаблях соціологічних опитувань.

Але що вище Андрій Іванович підіймався, то більшими ставали його проблеми, аж поки не досягли свого апогею у "сміттєвій історії". Сам Садовий воліє називати її не інакше як спланованою "блокадою" з боку Адміністрації Порошенка.

Що б це не було, трагічна випадковість чи спланована акція, але десь там від вогню пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі зайнялися і політичні перспективи Садового.

Зараз вони нагадують попіл від згорілого листка, який ще тримає форму, але готовий розсипатися від першого ж серйозного подуву політичних вітрів. Принаймні, саме таке враження справляють останні соціологічні викладки, де Садовий хоч і не випав з топ-10, але безнадійно відстав від усіх головних конкурентів.

Мер Львова в інтерв’ю "Українській правді" розповів, як збирається пережити політичну бурю під назвою "Вибори", кого його партія висуне кандидатом у президенти і чи готовий він підтримати на цю роль Анатолія Гриценка.

"Ще треба мати сміливість подати заявку на вибори президента"

— Кілька днів тому Анатолій Гриценко, який уже є кандидатом у президенти, публічно закликав вас приєднатися до його команди. Ми не чули вашої відповіді на цю заяву.

— Ви, напевно, знаєте нашу публічну позицію. "Самопоміч" буде йти на вибори і брати активну участь у виборах президента і у виборах до Верховної Ради. Скажу вам більше, що ми намірені перемагати в тих виборах.

— Ви кажете про президентські вибори. Ви раніше говорили, що у вас буде кілька кандидатів. Правильно?

— Ви неправильно зрозуміли. "Самопоміч" має достатньо серйозний кадровий потенціал, і це є важливо, тому що нам треба думати, хто буде керувати країною через 5-10-15 років, і треба готувати людей. Ми почали процес у 2014 році, коли запросили до списків до Верховної Ради людей, які раніше не були в активній політиці, але були лідерами середовищ. Чотири роки праці показали правильність наших думок йти вперед і готувати нових людей.

Садовий:  "Самопоміч" буде йти на вибори і брати активну участь у виборах президента і у виборах до Верховної Ради. Скажу вам більше, що ми намірені перемагати в тих виборах
всі фото: ельдар сарахман

— То у вас буде кілька кандидатів?

— Навіть коли в космос людей посилають, то є головний і є дублери. Це правильний варіант, я вважаю.

— У цьому варіанті ви — головний, а інші — дублери?

— Я є лідер партії, мій обов'язок — брати відповідальність.

— Як ви між собою конкуруєте?

— У нас немає конкуренції. У нас є взаємодоповнення і підтримка одне одного. Щоб ви розуміли, всі речі треба робити вчасно. Ми прекрасно розуміємо, яка відповідальність лягає на особу, яка кандидує на посаду президента.

Ви ж знаєте, що самі вибори починаються юридично з 3 січня 2019 року, тому я не думаю, що сьогодні треба бігти наперед. Треба все робити правильно і вчасно.

— Коли "Самопоміч" оголосить про свого кандидата?

— Це буде озвучено, я думаю, у наступні два тижні.

— У вас буде з'їзд? Як це буде озвучено?

— Ви це почуєте. Я не хочу сьогодні передбачати події, але на моє переконання, жовтень — це якраз той місяць, коли треба фіналізувати рішення і йти вперед перемагати.

Садовий: Жовтень — це якраз той місяць, коли треба фіналізувати рішення і йти вперед перемагати

— Давайте не називати прізвищ, але що кандидат від вашої партії буде пропонувати виборцям? Якщо кампанія Порошенка базується на його безальтернативності, у Юлії Тимошенко – "новий курс", в Анатолія Гриценка "чесність" і тому подібне. Що у вас?

— Яка сьогодні проблема в країні номер один? Люди бідні. Тому що є війна і є корупція. Це все взаємопов'язані речі. Тому без підняття рівня життя людей це неможливо зробити. Без створення нових робочих місць це неможливо.

Росія була і буде нашим сусідом, нам треба перемагати економічно і мати такий військовий потенціал, щоб вона навіть не подумала на нас нападати.

Ви знаєте, як вибудовується безпека в Ізраїлі. Це країна, яка живе в оточенні сусідів, які весь час мають претензії до неї. Тому ми повинні використовувати технології і створювати такий інструментарій, який захистить українців від будь-якого нападу. Це цілий комплекс, який має працювати в унісон.

Але найголовніше, що президентом України має бути мудра і моральна людина, яка даватиме чесний сигнал. Тоді на місцях буде ріст і прогрес. А якщо "зверху" йде фальшивий сигнал, тоді на місцях є какофонія.

— Ви любите говорити про те, що привели багато нових людей у владу і що найважливіше для вас — демократія. Але в той же час частина цих приведених вами людей відколюються від вашої політсили. І всі вони кажуть, що піти їх змусила відсутність конкуренції і ваша диктатура в партії. Наприклад, так каже пан Гусовський.

— Ми привели в українську політику більше тисячі нових людей. Це люди, які раніше не були активними в політиці, і це енергія Революції Гідності дала імпульс іти вперед. Але ви повинні прекрасно розуміти, що влада — це теж спокуса. Не всі через це проходять. Якщо ми вбачаємо елементи навіть найдрібнішої корупції або нечесності, ми дуже тверді і жорсткі.

Ми приймаємо однозначно рішення, і такі рішення ми приймали по Чернівцях, де ми розпустили фракцію. Ми вигнали частину колег у Дніпрі і в Херсоні. А ситуація по Києву розвивалася не один тиждень.

Садовий: Ми привели в українську політику більше тисячі нових людей

Ми більше року тому назад отримали інформацію про недоброчесність вчинків одного з депутатів. Було поставлено жорстко питання, що ця особа не може бути більше депутатом. На превеликий жаль, це не дало результату.

Я хочу подякувати всім киянам, які доповнили цю інформацію, яку ми мали. Рішення ми приймали, як ви знаєте, минулого тижня, коли поставили питання про відкликання одного з депутатів і позбавили членства в партії трьох наших колег.

Це вже історія, це було болюче рішення, але це було правильне рішення. Тому що не можна будувати завтрашній день, коли є елементарний присмак корупції. Так нічого не буде. Тому що корупція — це іржа, вона знищить усе.

— Ви кажете, що постійно шукаєте нових людей. А чи можлива ваша співпраця зі "старими", хто давно в політиці і бізнесі?

— Я знаю дуже багато людей, які були в українській політиці і мали найвищі посади. У мене достатньо хороші відносини з усіма президентами, які були в Україні, прем'єрами, які працювали.

Я не боюся час до часу зателефонувати, спитати поради, зустрітися. Це дуже важливо. Але питання, якщо ми говоримо про завтрашній день, то його повинні будувати нові люди, які сьогодні мають більше енергії, які готові до нових викликів.

— Ми вже згадували Гриценка. За нашими даними, його штаб очолить Віктор Балога. Чи можлива ваша співпраця з такими людьми, як він? Де ваша межа компромісу?

— Це ми з вами говоримо теоретично. Давайте говорити практично. Буде старт виборчої кампанії 3 січня, побачимо, хто буде реєструватися. Бо ще треба мати сміливість подати заявку. Побачимо, хто буде очолювати штаби. Тоді будемо говорити.

Сьогодні є море припущень. Наскільки я читав, Віктор Іванович не підтвердив цю версію, що він хоче очолювати який-небудь штаб. Нащо ми будемо говорити про припущення?

— Це не припущення. Балога вже зустрічається з людьми, вирішує завдання. Те, що він публічно не оголосив про свою співпрацю з Гриценком, – інше питання.

[L]

— Бачите, колеги мають такий підхід. У нас зовсім інша позиція. Ми робимо все публічно.

— Повертаючись до Гусовського. Після його виключення з партії у вас не залишилося в Києві команди.

— У нас є Оксана Сироїд, керівник міської організації.

— Але чи сприймуть її в Києві, адже Сироїд не місцева.

— У нас є колеги, які залишилися депутатами міської ради від "Самопомочі" і продовжать свою роботу. Так, буде складно. Але ми позбавили себе потреби пояснювати, чому треба забувати про корупційні діяння. Не буде руху вперед, друзі мої. Якщо ми хочемо мати майбутнє, то треба відсікати все, що має неприємний запах.

— Які у вас зараз відносини з Гусовським? Ви спілкувалися з ним?

— Я його бачив сьогодні (інтерв’ю записане 14 вересня УП). Ми з ним здалеку привіталися. Він отримав дуже великий досвід. Я би дуже хотів, щоб він переосмислив усе те, що сталося. Тому що для мене особисто це дуже великий біль.

— Як ви сприйняли те, що вони оголосили, що розпускають фракцію в Київраді і виходять?

— Я думаю, що з часом буде більше інформації. Але це було боляче.

"Йти до олігархів? Ми ніколи цього не робили і робити не будемо"

— Коли ви говорите, що націлені виграти на виборах, ми дивимося свіжу соціологію. Ваш особистий рейтинг не дотягує до 3% підтримки.

— Ви оглядаєте рейтинг довіри? Ми маємо один з найвищих в Україні рейтингів довіри. Це основа основ. А коли сьогодні йдуть в поле соціологи, то дуже часто з 5 опитаних тільки 2 погоджуються дати відповідь.

— Ви маєте на увазі, що зараз довіряти соціології не варто?

— Її завжди треба дивитися, аналізувати, але треба йти вперед і треба перемагати, треба вибудовувати нову соціологію. Та, яка буде корисною для країни.

Садовий: Якщо тебе обливають брудом зі всіх можливих носіїв, медіа і дуже часто це замовні матеріали, і це робиться системно, то таке є життя

— Що ви маєте на увазі?

— Результати голосування — це найоб'єктивніша соціологія.

— У Юлії Тимошенко вже розгорнуті штаби, робота кипить, у неї є команда, і вона націлена на перемогу. Порошенко так само працює, розвертає всю роботу і має адмінресурс. У вас ще нічого немає. Можете пояснити, як ви збираєтеся йти на вибори?

— Ви розумієте, що люди мають сотні мільйонів доларів? Навряд чи вони зможуть пояснити їхнє походження публічно. У нас немає таких грошей.

— То як ви збираєтеся перемагати?

— Будемо максимально працювати в соціальних мережах, будемо надіятися на підтримку колег з малого і середнього бізнесу. Це буде максимальна кількість спілкувань. Так, як ми це робили в 2014-2015 році.

Чи ми тоді мали якісь великі гроші? А де їх узяти? Йти до олігархів? Ми ніколи цього не робили і робити не будемо.

— Але зараз не такий рейтинг, як був у 2014 році.

— У 2014 році ми починали з 1%, щоб ви розуміли.

— Але після сміттєвої історії ваш рейтинг не піднявся.

— Якщо тебе обливають брудом зі всіх можливих носіїв, медіа, і дуже часто це замовні матеріали, і це робиться системно, то таке є життя. Коли я мав розмову з мером Нью-Йорка Біллом де Блазіо, то одне з питань, яке він поставив, — як ми вижили в сміттєвій блокаді. Можете собі уявити? Місто, яке більше року тримали в облозі і не давали можливість фізично вивозити відходи.

Садовий: Будемо максимально працювати в соціальних мережах, будемо надіятися на підтримку колег з малого і середнього бізнесу

— Хто це робив? Хто блокував?

– В Адміністрації президента був координаційний штаб, представники силових структур організовували цей процес. Це не є таємниця, всі це знають.

— Адміністрація президента блокувала вивіз сміття?

Вони були організатором цього процесу. Мені давали чіткі пропозиції, будь ласка, підписуй угоду, і блокада знімається з завтрашнього дня.

— Яка угода? Що вам пропонували? Що у вас просили?

— "Самопоміч" мала перейти в інше підпорядкування в парламенті.

— І зайняти позицію АП?

— Звичайно, мала зайняти іншу позицію. Тоді питання сміття знімається за три дні елементарно.

"Самопоміч" буде в другому турі"

— Ви фактично натякаєте, що Порошенко вбив ваш рейтинг. Частково симпатії людей, які раніше вас підтримували, перейшли до Анатолія Гриценка. Чи не логічно було б об'єднати з ним зусилля, щоб виграти президентські вибори? Лише публічно підтримати Гриценка, а не об’єднувати партії? Умовно кажучи: ми не будемо висувати свою кандидатуру, але я підтримую тебе, і це велика ймовірність другого туру.

— Я думав, що ви журналіст, а ви як політтехнолог вимальовуєте нові комбінації. З Анатолієм Гриценком у нас давні відносини. Ми спілкуємося. Сьогодні бачилися на форумі YES. Тому я переконаний, що ми вибудуємо в кінцевому випадку конструкцію, яка буде вигідною.

Кожен має робити те, що він вміє робити найкраще. Вибори президента і посада президента в сьогоднішніх умовах — це електричний стілець. Дуже багато людей, які говорять, що підуть на вибори, коли до того стільця наближаються і бачать, що там іскрить, бояться йти далі. Тому не спішіть.

— Чим кардинально президент Садовий буде відрізнятися від президента Порошенка?

— Садовий створює.

— Порошенко руйнує?

— Я не можу говорити про Петра Олексійовича. Взагалі про президента треба говорити тільки тоді, коли закінчуються його повноваження. Тоді ти краще бачиш, що він робив і як. Моя задача — збудувати успішну країну.

— Так Порошенко теж говорить, що будує успішну країну. Чим кардинально ви будете відрізнятися?

— Якщо ви проаналізуєте політику в Україні і в наших сусідніх країнах, то там політик ніколи не завдасть шкоди державі, ставлячи пріоритет. Інтерес держави – це перша й основна річ.

У нас у державі за останні роки дуже багато говорилося про боротьбу з корупцією. Назвіть мені реальні приклади боротьби з корупцією? Розумієте, що це вбиває дух, атмосферу, яка була створена під час Революції Гідності? Люди повірили, вони проголосували, віддали свої голоси. Вони думали, що почнуться зміни. У чому ті зміни?

Садовий: Я не можу говорити про Петра Олексійовича. Взагалі про президента треба говорити тільки тоді, коли закінчуються його повноваження

Скільки літаків за останні роки випущено в Україні? Скільки ми суден збудували в країні? Скільки ми їх збудували всупереч усім можливим і неможливим речам? Якщо не інвестувати в інтелект, не створювати нові виробництва, висококласні, подвійного призначення, тому що Росія була і буде нашим сусідом...

Як ви хочете перемагати у війні? Як ви хочете перемагати у війні, якщо рівень зарплат і пенсій у нас нижче, ніж у Росії? Економіка сьогодні визначальна в дуже багатьох факторах.

— Ви можете об’єднатися з Анатолієм Гриценком?

— А як це можна зробити фізично? Ви пропонуєте "Самопомочі" не йти на вибори?

— Це один з варіантів.

— Якщо ви є агентом Анатолія Степановича, і він поставив задачу мене переконати, то я маю з ним напряму спілкування, мені посередники не потрібні.

— Точно не агент. Давайте тоді по-іншому – якщо він підтримає вас, ви тоді виграєте вибори?

— Так.

— Цей варіант вам більше подобається?

— Вибори почнуться 3 січня (виборча кампанія – УП). До того часу буде дуже багато різної інформації, різної праці. Будемо виходити на фінішну пряму, тоді будемо фіналізувати рішення в інтересах країни.

А сьогодні, коли до виборів 6 місяців і два тижні, і ви всім розписуєте ролі, хто що має робити, це, чесно кажучи, виглядає навіть некоректно.

— За великим рахунком, крім довіри і рейтингу в Гриценка більше нічого немає. Якщо ви його підтримаєте, то ризикуєте всім — партійною структурою, своєю репутацією, всім, що ви робили роками. Через це ви не хочете його підтримувати, чи є ще інша причина?

— Я вам озвучив нашу позицію – "Самопоміч" іде на вибори, "Самопоміч" бере активну участь у виборах президента і парламенту, "Самопоміч" перемагає.

Анатолій Степанович максимально багато ще зможе зробити для країни, але рішення ми приймемо, коли вибори будуть доходити до фінішної прямої. Це буде чесно по відношенню до майбутнього нашої країни.

— "Самопоміч" іде на вибори і виграє. Але як? На фоні Тимошенко і Порошенка у вас, можливо, є більший рівень довіри. І все.

— У нас є віра, перемога.

— У Порошенка теж є віра. І буде Томос.

— Що ми зробимо, те буде наше. А наше, це я маю на увазі українське, бо ми народилися в цій країні, ми хочемо успіху для цієї країни. А гадати на кавовій гущі, як воно буде, хто куди буде йти…

— Останнє запитання, ми його ставимо всім кандидатам у президенти. Якщо так станеться, що в другому турі будуть Порошенко і Тимошенко, за кого ви проголосуєте?

— Цей сценарій не буде реалізований. У другому турі буде "Самопоміч", ми будемо перемагати.

Роман Кравець, Роман Романюк, Ельдар Сарахман, УП






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"