Українська правда

ПУБЛІКАЦІЇ

Останній бій полковника. Як Гриценко готується до виборів президента
09.07.2018 07:00
"Українська правда" з'ясовувала, як Анатолій Гриценко готується до президентських виборів, хто йому допомагає, з ким веде переговори, які проблеми стоять перед ним та чому політику так важливо покінчити з минулим.

"Коли Степанович потрапить до другого туру, можна буде спокійно відкорковувати шампанське, бо це гарантована перемога на виборах. Правда, як у той другий тур попасти, ніхто не знає", – ділиться з УП проблемами лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка один з його соратників.

Питання "Як потрапити до другого туру?" бентежить колишнього міністра оборони більше восьми років. Він уже двічі балотувався в президенти і двічі програвав.

На виборах 2010 року результат Гриценка був відверто поганим, тоді він набрав лише 1,2% голосів.

Але за чотири роки, на президентській гонці 2014-го, підсумок був кращим – його підтримали 5,48% виборців. Тоді Гриценко став четвертим, його випередили Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Олег Ляшко.

Такі результати віщували партії Гриценка впевнений прохід до Верховної Ради. Але не сталося, як гадалося. Через відсутність серйозного медіаресурсу й атаки з боку конкурентів у 2014 році "Громадянська позиція" опинилася за бортом парламенту та отримала лише трохи більше 3% голосів за необхідних 5.

Через багатообіцяючі старти і провальні фініші Гриценка часто називають "першим непрохідним кандидатом".

Такому не найприємнішому іміджу він може дякувати виключно собі. Під час кампанії 2010 року саме його команда вигадала йому передвиборний слоган "Прохідні самі пройдуть. А я голосую за Гриценка!".

Тепер у нього з’явився шанс виправити ситуацію. Гриценко ще ніколи не мав такого стартового рейтингу, як зараз. За нього готові проголосувати близько 16% українців серед тих, хто вже визначився з вибором. У соцдослідженнях його випереджає лише Юлія Тимошенко, яку готові підтримати приблизно 20%.

І якщо ця двійка потрапить до другого туру – Тимошенко не матиме шансів.

Тому лідер "Громадянської позиції" готується до останнього бою. У його оточенні переконують: якщо Гриценко програє втретє, то більше не балотуватиметься. Фактично, це боротьба не тільки з політичними конкурентами чи олігархами, які його "мочать" на своїх телеканалах, це боротьба з тінню минулого і з самим собою.

"Українська правда" з’ясовувала, як Анатолій Гриценко готується до президентських виборів, хто йому допомагає, з ким веде переговори, які проблеми стоять перед ним та чому політику так важливо покінчити з минулим.

Мойсей для молодих

Анатолій Гриценко активно їздить країною, зустрічається з виборцями, слухає невдоволення та різні побажання.

Уже восени він повинен визначитися з претендентом на посаду керівника виборчого штабу, обрати регіональних представників, затвердити стратегію, брендування та слогани кампанії.

І найголовніше – до вересня треба закрити питання щодо підтримки чи не підтримки лідера "Громадянської позиції" з боку інших демократичних опозиціонерів. Для впевненості Гриценкові дуже необхідна підтримка мера Львова Андрія Садового.

Перш за все партія "Самопоміч", лідером якої є Садовий, цінна своїми регіональними осередками. Наявність своїх людей на місцях дуже важлива, адже саме вони мають захищати результати виборів по комісіях. Переговори щодо цього продовжуються, проте перспективи домовитися з мером Львова досить туманні.

[L]Розмови щодо підтримки на виборах президента паралельно ведуться і з малими партіями "ДемАльянс", "Європейською партією" Миколи Катеринчука та "Хвилею" Віктора Чумака. Підтримка кожної з цих політсил коливається в межах 1%.

У 2014 році "ДемАльянс" йшов на парламентські вибори спільно з "Громадянською позицією" Гриценка, а її співголова Василь Гацько навіть мав третій номер за партійними списками. Втім, наразі про спільний похід поки не йдеться.

Як розповів УП Гацько, його партійці не залучені до команди Гриценка. За його логікою, до кінця літа важливо домовитися, щоб від "Самопомочі", "ДемАльянсу" і "Громадянської позиції" йшов один кандидат у президенти. І на цей момент переговори ведуться виключно щодо єдиного кандидата.

Не завадила б Гриценку й підтримка антикорупційних активістів. Тим більше, що один з найвідоміших серед них – голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін – також входив у першу п’ятірку "Громадянської позиції" у 2014 році.

Але й з цього флангу, схоже, поки допомоги чекати зарано.

"Я можу сказати лише, що бажаю успіху Гриценкові і хочу, щоб він переміг. Але я не думаю зараз про якусь політичну діяльність, ми займаємося боротьбою з корупцією і домагаємося створення незалежного антикорупційного суду. Ми кілька тижнів тому зустрілися з Анатолієм, чисто по-людськи попили каву, особливо про політику і не говорили", розповів УП Шабунін.  

Хоча домовитися з можливими партнерами поки не вдалося, переговори ще тривають. Гриценко займається пошуком політтехнологів для старту кампанії. За даними УП, наразі перемовини ведуться з українським технологом Сергієм Гайдаєм. Раніше він співпрацював з Віктором Ющенком, Миколою Катеринчуком, партіями "Народний фронт", "УКРОП" та "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі.

Подейкують також про завжди модних на українських виборах американців, але поки це лише на рівні чуток.

Сам лідер "Громадянської позиції" неохоче говорить про пошук технолога.

"На цьому етапі потреби в політтехнологах не відчуваю. Далі визначимося", – стверджує Гриценко в переписці з кореспондентом УП по WhatsApp.

Без технологів та керівника штабу оточення Гриценка віддувається як може. До його команди входять старі партійці "Громадянської позиції", ініціатива "Альтернатива" на чолі з екс-депутатом Єгором Фірсовим, що влилася в партію Гриценка в травні, проект депутата Дмитра Добродомова "Народний контроль", який спільно з "Громадянською позицією" створив платформу "Народна довіра", та колишня соратниця Міхеіла Саакашвілі на Одещині Соломія Бобровська.

Наразі смисли та меседжі майбутній кандидат у президенти формулює самостійно разом зі своєю дружиною, головною редакторкою "Дзеркала тижня" Юлією Мостовою.

Їм допомагає Денис Каплунов з "Альтернативи" та член "Громадянської позиції" Анатолій Забарило.

На парламентських виборах 2012 року Каплунов йшов від партії "Удар" по мажоритарному округу №46, що в Донецькій області. До цього він був членом "Батьківщини" і допомагав Юлії Тимошенко на президентських виборах 2010 року в Донецьку.

Анатолій Забарило очолює обласну організацію партії "Громадянська позиція" у Львівській області та є співвласником газети "Львівська пошта".

Перед початком кампанії Гриценко використовує цілком звичне для себе амплуа – чесний і безкомпромісний політик, який має багаж досвіду та при цьому не забруднений корупцією. Найважливіша складова його образу – роль такого собі Мойсея, який веде за собою в політику молодих. У час, коли більше 60% виборців хочуть бачити на політичній карті нові обличчя, це справді може вистрелити.

До нього образ поводиря молодих політиків експлуатував колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, якого депортували з України в лютому цього року.

У "Громадянській позиції" вважають, що активність майбутнього штабу Гриценка треба значно розширити на центральний і східний електорат.

"У нас на Заході все добре, там ми можемо і в Юлі перемагати, і в Петра. А от Схід і Центр провисає. Ми зараз усі потрошку пишемо стратегію по Сходу, хлопці Фірсова напрацьовують варіанти роботи з переселенцями, до вересня віддамо Степаничу, нехай вирішує", – розповідає на умовах анонімності один із членів партії Гриценка.

Як переконують співрозмовники, перед початком кампанії вже обговорювали приблизний розподіл відповідальності по регіонах. За їхніми словами, це лише один з початкових варіантів пропозицій.

Так, регіональні штаби президентської кампанії в Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Миколаївській, Запорізькій областях можуть курувати представники "Альтернативи" Фірсова.

Одеську та Рівненську область пропонують віддати під відповідальність Соломії Бобровської.

А от займатися Західною Україною та медійною складовою кампанії можуть доручити "Народному контролю". Медіа-напрям обдумують віддати цій групі, адже раніше Дмитро Добродомов працював генеральним директором холдингу ЗІК. Сьогодні в його орбіті впливу перебуває новий "4 канал". Це маловідомий ресурс, який транслюється лише в столиці, Київській області та по супутнику.

Водночас у розмові з УП Добродомов запевняє, що з "Народним контролем" ще ніхто не домовлявся про курування штабів чи медіапідтримку.

Проблеми

На відміну від багатьох інших кандидатів у президенти, у Гриценка є багатообіцяючий рейтинг та зміст у словах. Натомість у його головних конкурентів наявна сітка осередків і людей, гроші та медіа. Якраз ці ресурси необхідні Гриценку, щоб захистити свої смисли і підтримку електорату.

Велика проблема Гриценка – брак перевірених людей. За роки в політиці він так і не зміг збудувати ефективну партійну сітку по Україні. За великим рахунком, йому немає на кого покластися.

Одна справа подобатися виборцю, але зовсім інша захистити свої голоси від фальсифікацій, системно проводити агітацію та домовлятися про підтримку з місцевими елітами. А це мають робити люди на місцях. Через це він змушений покладатися на ситуативних партнерів на кшталт "Народного контролю".

Інша серйозна проблема лідера "Громадянської позиції" – брак коштів.

"Хто фінансуватиме вибори? Точно не олігархат. Говоримо з тими, кого відносять до категорії "середній бізнес", – стверджує в розмові з УП Гриценко.

За підрахунками його соратників, для переможної кампанії потрібно близько 60 мільйонів доларів. Чи вдасться без олігархів зібрати таку суму?

Ще одне серйозне наболіле питання – відсутність потужного медіаресурсу. Якщо проти нього почнуть працювати великі олігархи як Рінат Ахметов чи Ігор Коломойський, і політика "мочитимуть" великі телеканали, йому просто не буде як захищатися.

Але найбільша складність для лідера "Громадянської позиції" – зуміти переконати електорат, що він не "перший непрохідний".

"Ми замовили фокус-групи. Вони кажуть, що Гриценко ідеальний кандидат – чесний, досвідчений. Але є одна проблема – люди йому симпатизують, але не вірять у перемогу. Треба з цим щось робити", – описують непросту головоломку лідера "Громадянської позиції" в його оточенні.

Іншими словами, до Гриценка є довіра, але немає віри в нього.

Фактично, завдання політика на виборах президента – довести, що він не "непрохідний", а що він "не такий". Не такий, як інші "старі" кандидати.

Але без якісної команди та серйозних фінансів вплинути на велику кількість людей  майже неможливо. Тому Гриценко намагається залучитися підтримкою всіх демократичних опозиціонерів, які, за його задумом, допоможуть "доїхати" до другого туру.

Але варто пам’ятати, що це лише попутники. З попутниками в останній бій не йдуть.

Роман Кравець






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"