Українська правда

ПУБЛІКАЦІЇ

Короткий політичний словник часів Незалежності
24.08.2016 08:00
За 25 років у нашій країні змінилося так багато всього, що маса подій та імен ризикують бути забутими. УП вирішила виправити цю несправедливість. До вашої уваги короткий словник, у якому описано більшість найважливіших явищ політичного життя за останню чверть століття.

Кожна історична доба має своїх героїв, які говорять від її імені. Україна часів Незалежності – не виняток.

Проте за 25 років суверенного життя у нашій країні змінилося так багато всього, що маса речей, деталей, подій та імен просто не вміщуються в оперативній пам'яті і ризикують бути забутими. А країна, яка подарувала світу слова "Майдан" і "Ґринджоли", не може собі цього дозволити.

Крім того, за останні 25 років ми так глибоко вкорінились у нав'язаний нам тип життя, що часто просто не помічаємо багатьох нюансів і реалій, які насправді є унікальними.

Найповніше ці явища відбились у мові, витворивши цілі шари нової лексики, значення якої для пересічного українця цілком зрозумілі, але яка ще не скоро потрапить до академічних словників.

"Українська правда" вирішила виправити цю несправедливість. Пропонуємо увазі читачів короткий словник, у якому описано більшість найважливіших явищ політичного життя за останню чверть століття.

25-та річниця Незалежності – найкращий час, щоб подивитись на себе з боку.

КОРОТКИЙ ПОЛІТИЧНИЙ СЛОВНИК

Абсурд – головна характеристика українського політичного життя.

Найчастіше це слово вживається у контексті дій державної влади.

Азарівка – 1) фактично паралельна система орфоепії (вимови) української мови, витворена екс-прем'єром Миколою Азаровим. 2) символ зневаги і нехтування.

Відповідно до закону про Кабмін, Азаров вимушений був вести засідання уряду українською мовою. Проте навіть найкращі викладачі не змогли побороти зверхності екс-прем'єра до державної мови і хоч чогось його навчити. Азарівка стала джерелом багатьох фразеологізмів, серед яких найвідоміші – "хватіть скігліті", "бімба", "кровосісі", "український госпідар" тощо.

Асоціація з ЄС – 1) угода про поглиблену політичну та економічну співпрацю України з Євросоюзом. 2) одна з головних причин Євромайдану. 3) символ поступової втрати історичних можливостей.

Угода про асоціацію з ЄС передбачає тісне політичне співробітництво з Україною та зону вільної торгівлі. Київ отримав шанс вийти на об'єднаний ринок ЄС та стати одним із головних політичних партнерів Брюсселя. Відмова режиму Януковича восени 2013-го підписувати Угоду стала причиною для початку масових протестів в Україні, які отримали назву Євромайдан. Після втечі Януковича новообраний президент Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію з ЄС, але передбачені нею реформи в Україні так і не були реально втілені.

"Астанавітєсь" – фраза, яка позначає безславне закінчення політичної кар'єри.

Вперше цей вислів був вжитий Януковичем у відеозверненні до української влади, записаному у Ростові-на-Дону.

АТО – 1) Антитерористична операція усіх силових відомств України для повернення під державний контроль захопленої сепаратистами та російськими військовими частини Донбасу. 2) те, що є війною де-факто, але не де-юре. 3) символ великої корупції, трагічного недбальства чиновників та героїзму солдатів і волонтерів.

Баба Параска – один із символів українських революцій, людина з народу, яка говорить від його імені на Майдані.

Залежно від політичної ситуації, має властивість перетворюватись на псевдосотників Майдану.

"Банду геть" – 1) один із вічних лозунгів Майдану, який вимагав зупинити колообіг фінансово-промислових кланів на керівних посадах держави. 2) символ чогось нездійсненного.

Батя – 1) той, для кого всі стараються. 2) той, ким насправді хочуть стати усі українські "реформатори".

Вперше публічно існування позиції "баті" засвідчила дружина Віктора Януковича Людмила, яка звітувала перед телекамерами: "Батя, я стараюсь". Насправді, ще до Януковича статус "баті" фактично був у Леоніда Кучми, а після Януковича – у Порошенка (для позначення статусу Порошенка використовують синонім слова "батя" – ПАПа).

Безвізовий режим – 1) скасування візових обмежень для в'їзду в ЄС для українських громадян. 2) мрія. 3) те, що постійно скасовують.

"Беркут" – 1) спецпідрозділ МВС, силами якого режим Януковича намагався розігнати Майдан. "Беркутівці" відповідальні за побиття студентів у ніч на 30 листопада 2013 року, викрадення, побиття, катування і смерті інших активістів. 2) те що створює безпідставну ілюзію захищеності для кожного "баті".

Будапештський меморандум – папірець.

Ваучер – 1) інвестиційний сертифікат в ході приватизації державного майна в Україні. Були випущені у середині 90-х і розподілені між усім населенням країни. Попри те, що продаж ваучерів був незаконним, виокремилась ціла група ділків, які шляхом маніпуляцій і шахрайства за безцінь скуповували ваучери на приватизацію дороговартісних підприємств. Це стало початком витворення в Україні "крупного капіталу". Через гіперінфляцію та економічну кризу ваучери дуже швидко знецінились, і приватизоване майно опинилось в руках обмеженого кола фінансово-промислових груп. 2) символ "дикого" періоду первинного накопичення капіталу.

Верховна Рада – 1) парламент України, найвищий законодавчий орган влади. 2) закритий клуб для вирішення бізнесових та політичних питань різних фінансово-промислових груп. 3) один із символів політичної корупції та залежності від олігархів. 3) місце для отримання недоторканності. 4) (в народі) найдорожчий державний цирк України.

Відкат – 1) вид хабара, який найбільше розвинувся у сфері державних закупівель. Передбачає таємне повернення переможцем тендеру (чи іншим претендентом на держфінансування) частини грошей керівнику організації, яка проводить тендер (чи інші роботи). Величина відткату прямо пропорційна шансам виграти тендер. 2) один із символів корупції. 3) один із головних рушіїв бізнесових процесів в Україні.

"Візитка Яроша" – 1) символ брехливості російської пропаганди. 2) символ незнищенності та надприродних властивостей.

Формально "візитка Яроша" з'явилася після сюжету російського LifeNews, де стверджувалось, що після провокативної стрілянини в Слов'янську було знайдено в повністю спаленому авто неушкоджену візитку лідера "Правого сектору" Дмитра Яроша. Для МЗС Росії це стало аргументом звинувати ПС в провокаціях, а для українського інтернету – приписати візиткам Яроша надприродні властивості.

Війна – 1) нова реальність життя України після військового вторгнення і анексії Криму Росією. 2) те, чим насправді є АТО. 3) символ безпорадності українських чиновників і руїни в армії. 4) те, що пробуджує у звичайній людині патріота і волонтера.

Волонтер – 1) Людина. 2) той, хто не може сидіти, склавши руки. 3) той, хто здатен врятувати ситуацію, не чекаючи наказу і фінансування.

Вона – 1) та, що працює, поки вони заважають. 2) вічний опозиціонер, навіть коли перебуває при владі. 3) та, хто може наростити рейтинг навіть у найбільш безнадійній ситуації. 4) та, котру можна саджати в тюрму, але не можна посадити. 5) та, хто може не змінювати зачіску.

"Головєшки" – 1) інтернет-мем, що виник після висловлювання політика Михайла Чечетова, який намагався виправдати агресію "Беркута" проти мирних демонстрантів. 2)символ безнадійної і безпринципної боротьби за утримання влади, для якої використовуються партійні темники і "говорящіє голови".

Гонгадзе Георгій – 1) український журналіст, по-звірячому вбитий за часів правління Леоніда Кучми. Про причетність найвищого державного керівництва до вбивства Гонгадзе стало відомо після "касетного скандалу" і появи записів розмов із кабінету Кучми, зроблених його охоронцем Миколою Мельниченком. 2) трагічний символ боротьби українських журналістів за свою свободу. 3) символ безкарності політичних еліт.

Генеральна прокуратура – 1) головний аргумент "баті" (див. Батя) у розмові зі своїми опонентами. 2) символ прокурорського свавілля, репресій і корупції. 3) те, що постійно "реформується" і ніяк не запрацює.

Гречка – 1) вид незаконного підкупу виборців шляхом роздавання продуктових наборів. 2) символ фальсифікації виборів. 3) символ катастрофічного зубожіння українців.

Гудок Ахметова – 1) акція "незгоди" олігарха Ріната Ахметова і "людей Донбасу", проведена на початкових етапах окупації регіону російсько-терористичними військами. 2) символ безпорадності і ймовірного колабораціонізму.

Декларування – 1) обов'язок держчиновників публічно показати свої статки. За часи Незалежності необхідність заповнення декларацій несказанно "збагатила" дружин, батьків, дітей, водіїв чиновників, на яких останні переписували свої активи, щоб приховати їх від суспільства. Покласти цьому край має електронне декларування, яке політичний клас всіляко намагається зірвати, хоч це й загрожує безвізовому режиму.

Декомунізація – 1) боротьба з насильницьки нав'язаною радянською ідеологією, яка нині фактично звелася до повернення чи вигадування містам і вулицям історичних назв, заборони комуністичної партії та ідеології. 2) те, з чим дуже запізнились. 3) українізація більшовицькими методами.

Дерибан – 1) форма організації економічних відносин в Україні, найчастіше – у державному секторі. Передбачає тіньовий пропорційний поділ прибутку між всіма учасниками договорняку (див. Договорняк). Розмір участі у дерибані визначається рівнем політичного або кримінального впливу кожного із учасників. 2) спосіб освоєння державного майна, бюджетних коштів та міжнародної економічної допомоги. 3) один із головних принципів та цілей бюджетного процесу в Україні.

Договорняк – 1) формальні умови проведення дерибану (див. Дерибан). 2) форма кулуарної угоди між гравцями політичного чи економічного процесу. Передбачає усну (у дуже поодиноких випадках – письмову) угоду, де визначаються всі умови оборудки, включно із частками у дерибані, розмірами відкату тощо. 3) один із небагатьох видів угоди, умов якої в українських реаліях строго дотримуються усі сторони.

Доля (доляха) – 1) вид хабара, який передбачає надання постійної визначеної частини прибутку в обмін на можливість освоїти певний ресурс (наприклад, при купівлі держпідприємства покупець пропонує продавцю тіньову "доляху" за право придбання). 2) хабар за покровительство – так звану "кришу". 3) просто частка у бізнесі.

Донбас – 1) український регіон, який став напрямком неоголошеної російської агресії після анексії Криму. Станом на серпень 2016-го окремі райони Донецької та Луганської областей повністю окуповані армією РФ та організованими нею загонами бойовиків. 2) той, хто не жене порожняку. 3) той, кого треба почути.

ДУСя (Держуправління справами) – спеціальний орган, який займається забезпеченням роботи президента, Кабміну, Верховної Ради та РНБО. Для виконання своїх функцій володіє фермою, лікеро-горілчаним комбінатом, готелями, літаками, резиденціями та концертними залами. Спеціалізується на дрібному дерибані.

Економіка – 1) основний ресурс для забезпечення дерибанів, договорняків та інших оборудок. 2) те, що постійно падає, стаганує, помирає.

Євробачення – 1) європейський конкурс поп-виконавців. Двічі вигравався українськими співачками: у 2004-му Русланою, у 2016-му Джамалою. 2) мрія гурту "Ґринджоли".

Євромайдан, або Революція Гідності – 1) друга успішна українська революція. Розпочалася після відмови режиму Януковича підписувати Угоду про асоціацію з ЄС у листопаді 2013 року. Супроводжувалась кривавими сутичками демонстрантів із силовими спецпідрозділами, у результаті яких загинули сотні мирних людей. Головні вимоги протестів – відсторонення режиму Януковича, євроінтеграція, демократичні перетворення та реформи в країні. 2) друга революція часів Незалежності, яка не змогла втілити всі свої гасла в життя.

Єфремов Олександр – 1) український політик, соратник Януковича, лідер Партії регіонів. Звинувачений у сприянні сепаратизму на Донбасі. 2) тип політика – вірний солдат свого покровителя.

Заручники – 1) сотні українських громадян, захоплені Росією та її бойовиками на Донбасі та в Криму. 2) (в переносному значенні) жителі Донбасу і Криму, які не підтримують російську окупацію.

Зрада – те, що завжди і скрізь.

Іловайськ – 1) місто, де відбулася найбільш невдала операція сил АТО, у ході якої українські війська зазнали значних втрат. Військові, які опинились в оточенні і отримали від окупаційних сил "зелений коридор", були розстріляні регулярною армією РФ. Досі точно не встановлено, хто відповідальний за планування, реалізацію та провал операції під Іловайськом. 2) символ російської підлості. 3) символ дезорганізації командування силами АТО.

Їдальня ВР – 1) їдальня у підвалі українського парламенту. Навколо неї періодично спалахують різні скандали, пов'язані зі спробами ДУСі провести там дрібні дерибани. 2) місце укладання договорняків.

Йолка – 1) новорічна ялинка, назву якої не може згадати "проффесор". 2) один із символів Революції Гідності, недобудована новорічна ялинка на Майдані.

Кабінет міністрів – 1) уряд України, найвищий орган виконавчої влади. 2) місце перетворення реформаторів на корупціонерів. 3) орган для контролю над фінансовими потоками і виконанням корупційних схем. 4) місце перетворення політичного впливу у реальні гроші. 5) глава Кабміну – друга після "баті" найвпливовіша людина у владі.

Камікадзе – перен. члени та глава уряду, який очолює Арсеній Яценюк. Називаючи свій Кабмін "урядом камікадзе", Яценюк мав на увазі, що він планує проводити "непопулярні реформи", які поховають його політичний рейтинг. У підсумку урядування двох Кабмінів Яценюка це припущення справдилось лише частково – рейтинг лідера "Народного фронту" справді впав до мінімуму, натомість обіцяних реформ так і не відбулось.

Вперше вислів "уряд камікадзе" був вжитий автором фразеологізму "Якщо куля в лоб, то куля в лоб".

Кидок – одностороння відмова виконувати умови договорняка після реалізації дерибану; здійснюється для одноосібного отримання усіх доходів від дерибану.

Ківалов Сергій – 1) український політик, має значний вплив у середовищі юристів. 2) автор гучного скандалу з фальсифікацією результатів президентських виборів 2004 року, з якого розпочалась Помаранчева революція. 3) тип політика – регіональний "батя" і вічний депутат.

Клан – фінансово-кримінальна група, яка об'єднується спільними економічними та політичними інтересами. Зазвичай утримує котрусь із політичних партій або депутатів у різних фракціях парламенту.

Коаліція – 1) більшість у Верховній Раді, яка складається з різних політсил і здатна самостійно ухвалювати закони та формувати уряд. Часом для формального існування коаліції її члени вдаються до скуповування депутатів в інших фракцій, які отримали назву – тушки. 2) те, що схильне до швидкого розпаду. 3) те, що завжди погано працює.

Колесніченко Вадим – 1) український політик-сепаратист. 2) тип політика – агент Кремля.

Конституція – 1) Основний закон країни, який визначає засадничі принципи існування держави. 2) те, що намагаються змінити під кожного нового "батю". З моменту ухвалення у червні 1996 року було кілька спроб змінити Конституцію: невдала спроба після референдуму за часів Кучми; у ході Помаранчевої революції перед президентством Ющенка (успішна зміна); через Конституційний суд за президентства Януковича (успішно); після Революції Гідності та за президента Порошенка (успішно). 3) те, що складно приймають і ніким не виконується.

Корупція – 1) реальне джерело влади в України (номінальне за Конституцією – народ). 2) спосіб вирішення усіх політичних та економічних питань. 3) те, що ніяк не вдається побороти.

Кравчучка – 1) невеликий ручний візок для перевезення багажу. Популярний в Україні на початку 90-х. 2) єдиний доступний населенню вид транспорту в перші роки незалежності. 3) символ тяжких часів і винахідливості.

Криворіжсталь – 1) металургійний завод у Кривому Розі, приватизований за 800 мільйонів доларів у часи Кучми його зятем Віктором Пінчуком. Перше і чи не єдине велике підприємство, яке було реприватизоване після зміни влади у 2005 році і перепродане майже у шість разів дорожче. 2) символ зловживань під час приватизації державного майна в Україні.

Крим – 1) автономна республіка у складі України, тимчасово окупована Росією. Незаконний "референдум" і анексія Криму стали відправною точкою у неоголошеній "гібридній" війні РФ проти України. Анексію Криму не визнали ні ООН, ні інші міжнародні організації і країни світу (за винятком кількох підтримуваних Росією диктатур). 2) те, що Україна.

Кучма Леонід – письменник, політик, президент України (1994-2005). Творець олігархату, який виріс із української системи крупного капіталу. Головний фігурант "касетного скандалу" навколо брутального вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Автор афоризму "Україна не Росія" й однойменної книги.

Любі друзі – група привілейованих політиків і бізнесменів. За рахунок близьких стосунків, у тому числі кумівських з "батьою", мають доступ до найприбутковіших схем та найбільших дерибанів. Термін усталився за часів президентства Віктора Ющенка.

Ляшко Олег – 1) український політик, лідер Радикальної партії. Починав кар'єру дрібним шахраєм, згодом опинився в "помаранчевому" таборі і врешті доріс до власної політичної сили. "Борець з олігархами", чий політичний рейтинг багато в чому був здобутий за допомогою піару на каналах олігархів Фірташа-Льовочкіна. 2) тип політика – "людина від землі" і "знавець корів".

Майдан – центральна площа Києва, на якій раз на 10 років український народ збирається на революцію.

Маріуполь – 1) промислове місто у Донецькій області. 2) символ міста, яке відчуло себе українським. 3) символ постійної тривоги.

Мартиненко Микола – 1) політик, друг і спонсор політичних проектів Арсенія Яценюка. У 2015 році опинився в центрі корупційного скандалу, коли ЗМІ стали відомі деталі кількох схем великого дерибану, де був залучений Мартиненко. Ця історія коштувала йому депутатського мандата. 2) тип політика – один із недоторканних (до появи НАБУ).

МВФ – головний реформатор України.

Межигір'я – 1) скандальна резиденція Януковича у селі Нові Петрівці поблизу Києва. Отримавши у користування державний будинок у Межигір'ї від президента Ющенка, Янукович розпочав там велике будівництво, а після 2010 року палац у Межигір'ї став його твердинею. Про розмах і смаки Януковича стало відомо після того, як він втік зі своєю коханкою з України, а до його палацу зайшли люди. Вартість самих будівель, люстр та оздоблювальних матеріалів оцінювалась за сотні тисяч доларів. Разом із золотим батоном, колекціями творів мистецтва та антикваріатом активісти знайшли на території садиби Януковича навіть власний зоопарк зі страусами. На прес-конференції в Росії Янукович від страусів відхрестився. 2)136 гектарів донецького шику.

Мінські угоди – два пакети документів, узгоджених на зустрічах глав країн "Нормандського формату". Угоди покликані зупинити збройний конфлікт на Донбасі. Ними передбачені звільнення заручників, виведення російських військ і найманців, повернення Україні контролю над цими територіями та проведення там демократичних виборів. Мінські угоди сприяли зупинці "гарячої фази", проте так і не були реалізовані ані у 2015 році, як це було передбачено, ані у 2016-му.

МН17 – рейс літака "Малазійських авіаліній", збитого російськими військовими над українським Донбасом із зенітного комплексу "Бук". Ця трагедія стала чи не найбрутальнішим військовим злочином військ РФ на Донбасі. 298 невинних людей загинули. Після того, як стало зрозуміло, що збито не український військовий транспорт, а пасажирський літак – екіпаж "Буку", з якого було здійснено постріл, разом із самим комплексом терміново вивезли з України, а у російський медіапростір запустили версію про міфічний "український винищувач". 2) символ трагічної гибелі невинних жертв. 3) символ того, що війна не буває чиєюсь.

Мова – до початку російської агресії улюблений предмет політичних маніпуляцій. Після першого Майдану російські політтехнологи у штабах Януковича розробили і нав'язали суспільству міф про утискання російської мови в Україні та протистояння україномовного "Заходу" російськомовному "Південному Сходу". Після ухвалення скандального "мовного закону" авторства Ківалова-Колесніченка у Києві відбулися масові акції протесту, які отримали назву Мовного Майдану. Аргументом "захисту російськомовних", серед інших, мотивував незаконну агресію проти України та анексію Криму президент РФ Володимир Путін.

НАБУ (Антикорупційне бюро) – 1) антикорупційний слідчий орган, створений для боротьби з ТОП-корупціонерами. За рахунок опіки західних кредиторів отримало небачену в Україні самостійність, якою за перші місяці діяльності сповна користується. Нажило собі ворогів серед найвпливовіших гравців українських політичних кіл, у тому числі серед прокурорської еліти в ГПУ. 2) Символ поступових змін і можливості ламати ситуацію.

Наїзд – форма ведення бізнесових справ, за якої одна сторона вимагає отримати у свою власність майно іншої сторони "просто так", або ставить собі за мету ліквідацію чийогось бізнесу. Грошової компенсації для попереднього власника при застосуванні операції наїзду не передбачається.

Незалежність – те, що здобувається завжди.

Олігархат – реальна форма державного правління в Україні (де-юре Україна – парламентсько-президентська республіка), коли влада належить закритому клубу власників великого капіталу – олігархам. Остаточно влада олігархів витворилась в Україні за часів президентства Кучми разом із завершенням великої приватизації. Олігархи здійснюють свою владу через фінансовані ними політичні партії та окремих політиків. Олігархічні групи в Україні мають регіональне походження – донецькі, харківські, дніпропетровські, київські тощо. Частина із них переросла регіональний рівень, поширивши свої інтереси на всю Україну (Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, брати Ігор та Григорії Суркіси, Петро Порошенко, Вадим Новинський тощо), частина залишились регіональними гравцями (Олександр Ярославський, Сергій Тарута тощо).

Основні інтереси українських олігархів зосереджені навколо нафтогазового та вугільного ринку, електроенергетики, ЖКГ, металургії, хімічної промисловості.

"Джентльменський набір" українського олігарха включає також наявність власного банку, футбольної команди та медіа-холдингу.

Олігархи можуть здійснювати свою владу безпосередньо, обираючись депутатами (Льовочкін, Ахметов, Іванющенко тощо) чи стаючи губернаторами (Коломойський, Тарута), або опосередковано – через "свої" партії і політпроекти.

Загалом коло олігархів не схильне до розширення. Однак за часів Януковича в Україні з'явився так званий младоолігарх Сегій Курченко, який за дуже короткий термін наростив свої статки до нечуваних розмірів. Секретом успіху Курченка стало те, що він виявився фактично найманим гаманцем, до якого стікалися кошти від головних членів так званої "Сім'ї" Януковича.

ООН – міжнародна організація для висловлення глибокого занепокоєння.

Офшори – країни з максимально "лояльною" податковою політикою, на добробут яких працює майже вся українська економіка; низка держав, де фактично не оподатковуються доходи компаній, якщо вони здобуті за межами цих країн.

Згідно з даними Держстату, левова частка "інвестицій" в українську економіку походить саме з офшорних зон. На практиці українські бізнесмени створюють офшорну компанію, якій продають свої ж українські активи для ухиляння від сплати податків і виведення грошей. Наприклад, продукцію з українських підприємств продають за заниженими цінами офшорним компаніям, які продають її назад українським підприємствам за ринковою. Сама ж продукція межі України не залишає.

Перемога – 1) те, чого вимагають всі, а здобувають - одиниці. 2) те, на що ніхто не звертає уваги, поки вистачає "зради".

Попередники – ті, хто винні у всьому. Найчастіше цим терміном користувався прем'єр часів Януковича Микола Азаров, звалюючи усі проблеми на Юлію Тимошенко та "помаранчеву команду".

Президент – 1) номінальний гарант Конституції. 2) єдина посада, яка дає право стати "батею".

Прокладка – 1) фірма-посередник, яка створюється для входження певних гравців в дерибан. 2) фірма-посередник для заплутування слідів при виведенні коштів.

П'ята колона – 1) агенти ворога, люди, які підтримують його дії. 2) всі, хто проти "Народного фронту" і законів Пашинського. 3) всі, кого не взяли в порохоботи.

Рейдерство – широко поширений в Україні вид економічної співпраці, коли одна сторона незаконно захоплює власність іншої сторони "за правом сили". Сторона, яка здійснює захоплення, зазвичай компенсує відсутність законних підстав для своїх дій – впливовістю своєї "криши". Ефективність рейдерства прямо пропорційна наближеності до "баті".

Реформа – 1) те, що всі знають, як зробити, до виборів, але забувають після них. 2) те, що ніхто не може провести. 3) те, що найчастіше закінчується дерибаном.

"Рошен" – 1) кондитерська корпорація, яку ніяк не можна продати. 2) те, що всі люблять, але не цінують інвестори. 3) те, що лежить у "сліпому" трасті. 4) те, що працює в Росії.

Сепаратизм – бажання певних регіонів отримати незалежність. В Україні загравання з сепаратизмом почалося ще у 2004 році на сумнозвісному "Сєверодонецькому з'їзді". Тоді делегати з 17 регіонів відмовились визнавати владу Києва і звернулись "по допомогу" до Путіна. Таке ж рішення тоді прийняла і Харківська облрада. У 2004 році вдалося уникнути розколу країни, але вже після Революції Гідності за таким же сценарієм Росія захопила Крим і почала розхитувати інші регіони України, які РФ зарахувала до свого проекту "Новоросія".

"Сім'я" – 1) група політиків та чиновників з найближчого оточення Віктора Януковича, які представляли тіньові економічні інтереси його особисто та його старшого сина Олександра "Стоматолога" Януковича. Останній у "Сім'ї" відповідав за кадрову політику, і саме з його подачі Україна дізналась імена Олександра Клименка чи Сергія Арбузова. У часи президентства Януковича "Сім'я" фактично стала тіньовою Радою нацбезпеки, без згоди якої не можна було провести жоден ключовий дерибан. Загалом під контролем "Сім'ї" були силові відомства (Захарченко, Пшонка), фінансова (Арбузов), фіскальна (Клименко) та енергетична (Ставицький) сфери економіки. Так званим "гаманцем Сім'ї" вважається Курченко.

Смотрящий – у кримінально-клановій системі державного управління України представник певного клану, який відповідає за надходження тіньових фінансових ресурсів з держпідприємств чи цілих регіонів. Фактично виконує роль ТОП-менеджера чи губернатора.

Стіна, або Європейський вал – 1) захисна лінія з парканом, наглядовими вежами, ровом і дорогою, яку уряд Яценюка обіцяв побудувати вздовж усього кордону України з Росією після початку російської агресії. Після запуску будівництва на деяких ділянках проект зупинився і, фактично, провалився. 2) один із символів смерті міфу про "братні народи". 3) один із символів дерибану післямайданної влади.

Схема – детальний план системного розкрадання державних коштів чи корупційного збагачення за рахунок ресурсів державних органів. На відміну від дерибану (одноразовий дохід) характеризується тривалістю в часі (стабільне надходження впродовж певного періоду). Зазвичай схеми є результатом договорняків на найвищому рівні. Впровадження схеми на нижчому чиновницькому рівні передбачають отримання доляхи керівниками вищого рангу.

Тероризм – основний вид діяльності членів так званих "ДНР"/"ЛНР" та російських солдатів-"відпускників" на тимчасово окупованому Донбасі. Серед найбільш резонансних терактів, вчинених на Донбасі за останні роки, називають збиття малазійського Боїнга МН17, розстріл пасажирського автобуса під Волновахою, бомбардування мирних кварталів Маріуполя тощо.

Тітушка – 1) найманий провокатор для силового загострення під час проведення різних заходів (протести, мітинги, вибори, рейдерство тощо). Зазвичай тітушками стають спортсмени, які спеціалізуються на бойових видах спорту та боротьбі. 2) абсолютно безпринципна людина, гопник.

Назва походить від прізвища спортсмена із Білої Церкви Вадима Тітушка, який "прославився" побиттям журналістки Ольги Сніцарчук та фотографа Влада Соделя під час "антифашистського маршу ПР" у Києві.

Трибунал – розплата для військових злочинців, яка обов'язково настане.

Україна – 1) єдина країна. 2) символ волі й нескореності. 3) те, що здобувається в бою. 4) країна в пошуках себе.

Федералізація – один із сепаратистських проектів, нав'язуваний Росією Україні через своїх політичних сателітів та "п'яту колону". Спирається на міф про мовну конфронтацію Заходу і Сходу України. Активно просувався членами Партії регіонів в часи пізнього Януковича.

Хабар – 1) матеріальна винагорода певному чиновнику за виконання ним його обов'язків. 2) плата за пришвидшення чи позапроцесуальне вирішення якогось питання. 3) основний дохід більшості державних чиновників. 4) добровільно-примусова "форма вдячності". 5) одна з головних умов роботи всього держапарату. 6) одна із обов'язкових статей витрат при укладанні договорняка.

Харківські угоди – 1) пакет скандальних угод, підписаний у 2010 році Януковичем з президентом РФ Дмитром Медведєвим щодо продовження базування Чорноморського флоту в Криму в обмін на газову знижку. 2) символ зради національних інтересів. 3) одна з найбільших стратегічних поразок України. 4) один із факторів, який уможливив незаконну анексію Криму Росією.

ЦВК – 1) орган, відповідальний за проведення усіх виборів в країні. 2) місце реалізації головних політичних договорняків. 3) перен. той, хто рахує, для того, хто платить.

Чечетов Михайло – 1) політик, екс-голова Фонду держмайна, екс-заступник глави фракції ПР у парламенті. Трагічно загинув у 2015 році. 2) тип політика – незворушний спікер, здатний донести партійний темник до будь-якої аудиторії. 3) той, хто не збивається з теми. 4) один і символів кнопкодавства в українському парламенті. Займав посаду "піаніста" – людини, яка підняттям руки координує роботу кнопкодавів у Раді. 5) автор найбільшої кількості мемів в українській політиці, серед яких найвідоміші "развели, как котят", "головешки", "политики украли у детей кусочек счастья" тощо.

Чорна каса – 1) тіньовий капітал підприємств та політичних партій, який використовується паралельно з офіційним. Часом "чорна" каса може в рази перевищувати "білу". У політиці тіньова каса використовується для оплати послуг членів партії, "експертів", які працюють на партію, утримання соціологічних служб, радників, політтехнологів, проведення виборчих кампаній, виплату хабарів, відкатів тощо. Найвідомішу на сьогодні "чорну" касу мала Партія регіонів часів Януковича, про обсяги якої стало відомо з вилучених СБУ "амбарних книг". 2) те, що є у всіх.

Чорновіл В'ячеслав – 1) український політик, один із батьків Незалежності України. Реформатор. Лідер "Народного руху". Мислитель і політичний теоретик. Трагічно загинув за загадкових обставин в автокатастрофі. 2) символ втрачених можливостей.

Шеремет Павло – 1) Журналіст. Жорстоко вбитий у Києві 20 липня 2016 року. 2) символ оптимізму і впевненості.

Ширка – 1) невдала спроба створення "широкої" коаліції "помаранчевих" та "синьо-білих" політсил, яка готувалась у 2009 році Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем. Мала розподілити політичний вплив на 20 років наперед. У тих чи інших формах ширка періодично виникає в інформаційному просторі і навіть працює у парламенті. Наприклад, роботу нинішньої коаліції із депутатськими групами екс-регіоналів часом кваліфікують як ширку. 2) вид "зради". 3) опудало, яким лякають електорат.

"Юліна тисяча" – 1) виплата вкладникам Ощадбанку СРСР по тисячі гривень напередодні виборів 2010 року за прем'єрства Юлії Тимошенко. Пізніше перетворилась у "Вітіну тисячу", коли країною правив Януковича. 2) символ популізму.

Ющенко Віктор – 1) український політик, екс-президент. 2) тип політика – філософ-бджоляр. 3) обличчя Помаранчевої революції, фактично жодне із гасел якої Ющенко так і не реалізував. 4) символ політика-демагога.

"Я від Кононенка" – 1) скандальна фраза, озвучена заступником глави "Нафтогазу" Андрієм Пасішником у розмові з екс-міністром економіки Айварасом Абромавичусом. Вона означала, що призначення Пасішника погоджене з Ігорем Кононенком, одним із найближчих людей до ПАПи. 2) символ корупційних зв'язків постмайданної влади. 3) код допуску до дерибанів найвищого рівня.

Я – крапля в океані.

P. S.
Автор розуміє усю неповноту укладеного лексикону, тому пропонує читачам допомогти у його доповненні. Для цього просимо вас залишати в коментарях під матеріалом терміни і їхні визначення, які, на вашу думку, не можна не згадати у словнику подібного роду. Найкращі і найточніші визначення будуть використані для доповнення цього матеріалу.

Роман Романюк, УП

 






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"